Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alva startade klädmärke – lanseras nu i London

Alva Brycke, 21.
Foto: Privat / Privat
Alvas kläder återfinns i ett par butiker och online.
Foto: Privat / Privat

Alva Brycke, 21, trotsade pandemin och startade förra året sitt eget klädmärke. 

Nu finns hennes cocktailklänningar att köpa både i Sydafrika och i London. 

– Det är ”high fashion” utan att det behöver vara så ruskigt dyrt, säger Anna Brycke.

Förra hösten arbetade Alva Brycke, från Kärna, i en mataffär när hon bestämde sig för att ta lite ledigt från vardagen. Under en månad sydde hon och kollade in olika designer, någonting som Kungälvsposten också skrivit om. 

– Jag tänkte att jag testar att göra någonting riktigt av det här. Så jag startade ett företag vid nyår helt enkelt. 

Alva har ingen officiell utbildning i sömnad eller design utan är till största del självlärd. Hon sydde sin egen balklänning och studentklänning – och det är just festkläder hon riktar in sig på. 

– Vardagskläder finns ju i varje butik och där känner jag inte att jag har så mycket att bidra med. Men i Sverige tyckte jag inte att det fanns så mycket cocktailklänningar i prisklassen jag ville ha. 

Vilken är din målgrupp?

– Det är riktat till tjejer eller personer som vill bära klänningar i mellan 20-40 års ålder. De är ganska feminina kläder. Någon som vill ha en unik stil och ett mellanting mellan H&M och Dolce & Gabbana. ”High fashion” utan att det behöver vara så ruskigt dyrt. 

Produktionen sker i Sydafrika och Alva åker dit ungefär varannan månad. 

– Jag har full insyn från början till slut. Det känns väldigt bra att veta att alla inblandade har det bra och blir behandlade med respekt. Jag kan med gott hjärta säga att det är ”fair fashion”.

Är finalist i smyckestävling 

I butik finns klänningarna att köpa i Sydafrika och snart i London. Annars är det online som gäller.

– Just nu finns jag i fem butiker i Sydafrika. Jag har ett ställe i London som håller på att startas upp. Jag vill så klart ha en butik i Sverige för jag tycker det är viktigt att man kan känna på kläderna och prova. Så det är målet.

Nu är Alva på plats i Sydafrika för att hon är en av finalisterna i den internationella smyckestävlingen ”PlatAfrica” som arrangeras av ett gruvföretag. 

Smycket har hon designat med juveleraren Jack Friedman och galan hålls på fredag. Det enda hon vet i nuläget är att hon kommer hamna topp tio. 

Smycket på bilden heter ”The bear and the butterfly” och är det som Alva tävlar med.
Foto: Nickolle Phillips / Alva Brycke

Vad har du för mål efter det här? 

– Jag vill komma ur pandemin och visionen är att många går ut och festar, har kalas och häftiga event och då vill att jag att alla ska ha mina klänningar. Jag vill ha en ny version av det glada 20-talet.