Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler vill få sin aska spridd till havs

Allt fler vill få sin aska spridd i havet.Foto: MARIA EKMAN
Allt fler väljer bort att bli begravd vid en fast begravningplats.Foto: TOMAS OHLSSON

Antalet människor som vill få sin aska spridd till havs har ökat stadigt under de senaste 15 åren. Det skriver Bohusläningen.

– Jag skulle säga att 99 procent av alla våra ansökningar handlar om havet, säger Lars Schill, jurist på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till tidningen.

Trenden är tydlig: Allt fler väljer bort att bli begravd vid en fast begravningplats, till förmån för askspridning i minneslundar och på andra platser.

Men den som vill sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats, måste ansöka om tillstånd för det hos Länsstyrelsen. Och i Västra Götalands och Hallands län är det totala antalet ansökningar nu uppe i cirka 700 per år, rapporterar Bohusläningen.

Lars Schill är jurist på Länsstyrelsen Västra Götaland och den som hanterar ansökningar om askspridning.

– De allra flesta vill bli spridda i havet. Jag skulle säga att 99 procent av alla våra ansökningar handlar om havet, säger han till Bohusläningen.

Vinga populärast

Vinga i Göteborgs skärgård är den plats som absolut flest vill bli spridda på, skriver tidningen.

– Det man kan se är att folk vill vara nära naturen. Vi går allt mer från att ha stora tunga gravstenar och gravplatser som man måste sköta om. Många tänker att då slipper man belasta de anhöriga när man inte har en fast gravplats, säger Lisa Larsson, begravningsrådgivare på Fonus begravningsbyrå i Uddevalla, till Bohusläningen.

För askspridning i havet och sjöar har man i Västra Götaland en praxis om att det ska vara minst hundra meter från land. Om askan ska spridas på land får den endast spridas på en ödslig plats, minst 500 meter från bebyggelse, uppger GP.