Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler tränar ute: ”Även utomhus kan man bli smittad”

Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Privat
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Många väljer att skippa trånga gym och flytta träningen ut i solen.

Göteborg har flera utegym för den som vill lyfta tungt eller bara vardagsmotionera.

– Det är jättebra att man kan komma i gång och träna och att man utnyttjar att man kan vara ute. Men det är ju så att även utomhus kan man bli smittad, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Att coronapandemin bidragit till att fler väljer att förlägga träningspasset utomhus märks tydligt av på kommunens motionscentraler och idrottscenter.

– Vi ser en stor ökning på våra utegym. Fler människor letar sig ut och vi ser att vi har fått färre besökare på våra inneanläggningar, säger Sam Brinkenbro som är samordnare för gymmen i Göteborg Stad.

Det märks även tydligt att fler rör sig ute i motionsspåren.

Det finns 31 utegym i Göteborg som invånarna kan nyttja gratis. Det hålls även instruktörsledda pass som vem som helst kan delta i.

Men att se till att det inte uppstår trängsel, det ansvarar besökarna själva för.

– Vi har satt upp skyltar för att påminna om att man ska följa riktlinjerna. Sen är det ju det personliga ansvaret så klart att man följer detta. På våra bemannade träningspass så har vi tillgång till vatten och tvål om man vill använda det. Sen har vi också handdesinfektion.

Smittskyddsläkaren: Håll avstånd

Men även utomhus måste man se till att hålla avstånd till människor.

– Det är jättepositivt att man är utomhus. Det är jättebra att man kan komma i gång och träna och att man utnyttjar det. Men det är ju så att även utomhus kan man bli smittad om man har en för nära kontakt med någon som skulle vara smittsam. Sen är ju risken naturligtvis mindre, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Samma regler gäller på uteserveringar eller om man sitter och grillar utomhus. Man ska tänka på att hålla avstånd, säger Thomas Wahlberg.

Hur nära är det okej att jogga bredvid någon?

– Man kan väl säga att man ska tänka samma regel som man har över allt. En armlängds avstånd är väl det man kan hålla sig till

TV: Fem enkla övningar Så kommer du i gång på utegymmet