Allt fler önskar sig utegym i pandemin

Karin Nilsson, boende i Kålltorp, skickade in Göteborgsförslaget om ett utegym.
Foto: Photographer Fredrik Jalhed / Privat
Utegym, Rudalen, Göteborg.
Foto: Lovisa Waldeck

I coronatider har det blivit allt vanligare att människor rör sig utomhus och fler väljer att skippa trånga inomhusgym. 

Den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari gör det möjligt för regeringen att stänga ner gym. 

Utomhusgym är något som har använts mer flitigt under corona – och nu röstar boende i Kålltorp för nytt utegym.

Från och med den 10 januari föll gym- och idrottsanläggningar under den nya pandemilagen. Det innebär att regeringen kan ta ett snabbt beslut om att stänga ner idrottsevenemang, privata idrottsanläggningar och gym med kort varsel. Antalet besökare kan begränsas och öppettiderna kan komma att ändras. 

Det märks tydligt att allt fler människor promenerar och löper i motionsspåren runtom i Göteborg. Trånga inomhusgym är något som allt fler väljer bort i dessa tider. Kålltorp är en av flera stadsdelar som har lämnat ett Göteborgsförslag till kommunen om att bygga fler utegym. 

– Jag tycker själv att det är skönare att träna utomhus och jag tror att utegym i bostadsområdet skulle skapa en fin granngemenskap i Kålltorp, säger Karin Nilsson, boende i Kålltorp och skapare av Göteborgsförslaget. 

Engagemanget startades via en Facebookgrupp där flera personer var intresserade av att ha ett utegym i Kålltorp. 

– Det har kommit in lite olika förslag där en idé är att ha små utegym på olika ställen i bostadsområdet. Då blir det en runda av olika aktiviteter samtidigt som vi får en vuxennärvaro utomhus om kvällarna och det kan bidra till en ökad uppsyn i området som annars kan vara stökig, säger Karin Nilsson.

Ett utegym bidrar till mycket 

Karin Nilsson menar att det finns många vinster med att införskaffa ett utegym och att det på lång sikt inte blir någon stor kostnad för kommunen. 

– Man vinner mycket på det egentligen. Har vi en ökad vuxennärvaro kanske det blir färre sönderslagna busskurer, det blir bättre för den privata hälsan och den sociala samverkan ökar. Sedan tror jag att det kommer finnas frivilliga som gärna är med och underhåller utegymmet när det behövs, säger Karin Nilsson. 

Röstningen är i full gång och i nuläget har förslaget fått fler röster än de 200 röster som krävs för att politikerna ska få förslaget. 

– Just nu känns det väldigt positivt, det tog väldigt fart, säger Karin Nilsson. 

Viktigt att hålla avstånd

Men även om man är utomhus är det fortfarande viktigt att hålla en armlängds avstånd till andra människor. 

– Det är jättepositivt att man är utomhus. Det är jättebra att man kan komma i gång och träna och att man utnyttjar det. Men det är ju så att även utomhus kan man bli smittad om man har en för nära kontakt med någon som skulle vara smittsam. Sen är ju risken naturligtvis mindre, sade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, tidigare till GT. 

Se också:

Instruktören Elias Svedberg visar ett enkelt pass för att komma igång med träningen.