Att sjuksköterskeprogrammet blir allt mer populärt kan ha att göra med vårdpersonalens ökade synlighet och det stora intresset för sjukvården under pandemin, säger Anna Dencker.
– Vården överhuvudtaget har ju uppmärksammats mycket och det kan säkert bidra.
Anna Dencker framhäver dock att problemet inom vården inte har handlat om att det har varit brist på utbildad personal utan om att personalen inte har stannat kvar.
– Det är inte brist på utbildade sjuksköterskor men det är brist på sjuksköterskor som orkar fortsätta i vården för villkoren är så tuffa. Den stora utmaningen är att få dem att stanna kvar i sitt yrke. Det räcker inte med att utbilda personer om de sen ger upp, säger hon.
”Viktigt yrke som lockar många”
Anna Dencker lyfter fram att det finns mycket med sjuksköterskeyrket som lockar.
– Det är viktigt, intressant och framför allt är det meningsfullt. Jag tror inte att många ångrar ett sådant yrkesval även om många väljer att gå vidare till annat.
Hon återkommer till att att även om det är positivt att allt fler fått upp ögonen för sjuksköterskeutbildningen så krävs det att man hittar lösningar på hur arbetslivet blir hållbart för sjuksköterskor.
– Det är tuffa villkor och ingen jättehög lön för det ansvaret och den pressen det innebär att jobba som sjuksköterska.
”Tror absolut pandemin påverkat”
23-åriga Milda Hansson Nord från Uddevalla är en av många som till hösten påbörjar sin sjuksköterskeutbildning. Hon har alltid vetat att hon vill arbeta inom vården, berättar hon.
– Jag har jobbat i vården sen jag blev myndig och jag har alltid tänkt att jag vill bli sjuksköterska. Min mamma är sjuksköterska och jag har sett en del vad hon har gjort på jobbet och jag tycker att det är mycket som passar mig. Jag ser mig själv som medmänsklig, vilket är en bra egenskap om man jobbar i vården.
Även Milda tror att det ökade söktrycket på utbildningen kan ha att göra med pandemin.
– Jag tror absolut att pandemin har påverkat. Det har ju behövts mer personal i vården det senaste ett och halvt året. Det kan absolut ha gjort att folk har fastnat för det och att fler valt att vidareutbilda sig.
Milda är förberedd på att yrket också kan bli tufft, men betonar att hon är förväntansfull inför sitt arbetsliv.
– Vårdyrket är inte för alla. Det är absolut tufft ibland men det gäller att ta sig igenom det. Det är samtidigt ett fantastiskt och spännande jobb där ingen dag är den andra lik, säger hon.
SE ÄVEN: