Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler för feta för att kremeras – nu satsas på bredare ugnar

I Borås har man nu satsat på en bredare ugn för kremering. OBS ugnen på bilden är en annan.Foto: ANNA HÅLLAMS / TT

Att fler personer blir överviktiga och lider av fetma skapar problem för många av landets krematorier.

Anledningen är att ugnarna är för små för att husera de större kistorna.

I Borås har man därför satsat på att bygga en större ugn.

– Vi har fått säga nej några gånger eftersom vi inte klarar lyfta maxvikten, säger Lars Öhrn, kyrkogårdschef till P4 Sjuhärad.

I Sverige finns omkring 60 krematorier och ett tiotal av dem har de senaste åren investerat i större ugnar.

Anledningen är att standarstorleken, där ugnen öppning är 100 centimeter bred, är för smal för att bränna kistor där personer som är överviktiga vilar.

I krematoriet på Sankt Sigfrids griftegård i Borås har man därför valt att investera i en bredare ugn.

– Det kommer önskemål om kremation av stoft som är så stora så att vi inte kan få in kista och stoft i ugnen. Vi har fått säga nej några gånger eftersom vi inte klarar lyfta maxvikten. Vi är väl lite fundersamma på var utvecklingen slutar när det gäller det här, säger kyrkogårdschef Lars Öhrn till P4 Sjuhärad.

Vissa nekas kremering

Den nya ugnen har en öppning som är 125 centimeter bred, vilket innebär att man nu kan ta emot kistor som är 115 centimeter breda.

Enligt begravningslagen har alla som vill rätt att bli kremerade, men trots att ett tiotal av landets krematorier nu satsat på bredare ugnar är behovet fortfarande lite för stort för att helt kunna tillgodose.

Jan-Olof Andersson, vd på SKKF, branschförbunden för begravningsverksamhet, anser att det är ett problem att vissa nekas kremering, men kan inte exakt svara på hur många det rör sig om varje år.

– Det rör sig om ett tiotal per år, säger han till P4 Sjuhärad.