Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler bostäder säljs utan att exponeras på Hemnet

Skanska vill möta den stora bostadsefterfrågan – vill öka tempot.
Allt fler bostäder säljs utan att först ha lagts ut på Hemnet – Göteborg sticker ut i ny undersökning.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Johan Engström är vd på Fastighetsbyrån.
Foto: Birgit Walsh Photography AB / Birgit Walsh Photography AB

Pandemin har inte satt stopp för bostadsmarknaden och under året har allt fler bostäder sålts utan bredare marknadsföring på till exempel Hemnet, visar den senaste Mäklarpanelen gjord av Fastighetsbyrån.

Göteborg sticker ut och närmare hälften av mäklarna säljer 20 procent av bostäderna via så kallad direktförsäljning. 

– Det är en jättehet bostadsmarknad just nu, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Under året med covid-19-pandemin har antalet personer som säljer och köper lägenheter utanför Hemnet ökat.

Men pandemin är inte den största orsaken, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån som presenterat resultatet från den senaste Mäklarpanelen. 

– Jag tror det finns många aspekter, den första är att det är en jättehet bostadsmarknad just nu. Det kan gå fort och många väljer bort bred annonsering och breda visningar, marknaden ser ut att klara det i alla fall, säger han och fortsätter.

– Den andra aspekten, vad vi kallar ”på gång”-tjänsten har fått fäste det senaste året. Kunder vill inte gå ut och visa allt och vill se och känna på marknaden.

Bankernas krav för nytt köp 

Göteborg sticker ut i Mäklarpanelen, där förmedlar nästan hälften av mäklarna över 20 procent av bostäderna utanför Hemnet och drygt en fjärdedel förmedlar över 30 % utan Hemnet.

Att Göteborg har procentuellt fler bostadsköp utanför Hemnet än Stockholm tror Johan Engström är att tjänsten fått fäste här senaste året men har använts mer i huvudstaden tidigare. 

En annan orsak till ökningen rent allmänt är att bankerna också börjat ställa fler krav på att en bostad ska vara såld innan man får lånelöfte för en annan.

Covid-19 en av faktorerna

Då lägger sig många under mäklarnas ”på gång”-sidor för att känna på marknaden och kan sätta ett datum för flytt längre fram i tiden. 

Även om pandemin inte är den enda orsaken till att direktförsäljningarna har ökat så finns det personer som väljer det för att man inte vill ha stora visningar hemma med anledning av smittan.

– Människor har inte velat ha spring i sina bostäder och det är ju perfekt på det sättet att sköta sin försäljning och göra en affär utan spring i bostaden och utan att träffa människor, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Se också: 

Lägenheten i Sorsele lades upp på Blocket till priset av en krona.