Allt du behöver veta inför Way out west 2022

Way out west är en erkänt regnig helg, men i år kan det bli ändring på det.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Tame Impala är en av huvudakterna på årets Way out west, och uppträder på scenen Flamingo klockan 21.30 på torsdagen.
Foto: AMY HARRIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Slottsskogen kommer att fyllas av festivalsugna den kommande helgen. Filip Hiltmann vågar till och med hoppas på publikrekord. Bilden togs då Pet Shop Boys och Florence & The machine spelade på Way out west 2015.
Foto: Robin Aron / GT-Expressen
First aid kit på Way out west 2015. På torsdag återvänder de till Slottsskogen.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Göteborg har festivalfeber efter flera års uppdämt behov av musik, dans och fest i Slottsskogen.

Way out west närmar sig med stormsteg – här är allt du behöver veta inför den fullspäckade helgen och snackisarna du bör känna till. 

Filip Hiltmann vill inte gå in på några siffror, men en sak vågar han slå fast:

– Vi har ett rekordintresse i år. Även om vi inte slår publikrekord per dag så tror jag att vi kommer kunna slå rekord i unika besökare som besöker Way out west. 

Han är marknads- och kommunikationsansvarig för Way out west, och menar att rekordprofetian delvis beror på att så många varit lojala och valt att behålla sina biljetter när tidigare års festivaler ställts in under pandemin.

Blir det här typ första gången det inte regnar på Way out west?

– Jag tror nästan det. Vi vågar inte ta ut några väderförhoppningar i förskott, men om det skulle bli så så är det ju fantastiskt. Som att få en present av moder jord efter två svåra år.

5 saker man inte får missa enligt Filip

”Svårt... men självklart matprogrammet, det kommer vara otroligt maxat i år med jättemånga häftiga aktörer på plats. Bland annat stjärnkocken Thomas Sjögren som med sin restaurang Signum kommer ha en 'seated dinner'”.

”Yung Lean, Sveriges just nu hetaste rappare, han gör en spelning på Linnétältet som vi tror kommer bli helt fantastisk”. (Torsdag klockan 20.20).

”Vi har ett nytt skejtområde, en ny satsning för i år, som jag inte tycker man ska missa. En skejtramp där både professionella åkare och vanliga besökare kommer kunna ta med sina brädor och åka”.

”Stay out west. Vi har en ny setup som vi tror kommer bli jättebra, med venues som ligger i stan i stället för Bananpiren som tidigare år. Bland annat Polketten på Liseberg”. 

”Stämningen. Det kommer verkligen vara festivalstämning i både Slottsskogen och runtomkring i stan, det har det inte varit på två år. Det tycker jag absolut att man ska njuta av”. 

Vädret under Way out west 2022

Vädergudarna tycks vara lika taggade på festival som göteborgarna – för en gångs skull verkar WOW-besökarna kunna lämna sina regnponchos hemma hela helgen.

– Man kan sammanfatta det med att säga att det blir väldigt bra väder i veckan, säger meteorologen Per Holmberg på väderinstitutet Storm.

Varm luft är på väg in över Göteborg och under torsdagen väntas temperaturen stiga till upp emot 24 grader, fredagen bjuder på ännu någon celsius och liknande värme är att vänta på lördagen. 

– Det blir soligt och successivt varmare och varmare. Framför allt helgen blir ännu lite varmare, säger Per Holmberg.

Det har gått tre år sedan den senaste upplagan av Way out west, och festivalen spår ett rekordintresse.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Huvudaktens mystiska avbokning

Redan i februari meddelade Robyn, som var tänkt att vara festivalens huvudnummer, att hon ställde in sin spelning på Way out west. 

”Det är en underdrift att säga att jag såg fram emot att headlinea Way out west, Pip och Bergen Fest denna sommar, men förutsättningarna har förändrats och tyvärr kommer jag inte kunna göra det i år”, skrev hon i ett Instagraminlägg. 

På vilket sätt förutsättningarna förändrats är oklart och sedan inlägget den första februari har världsstjärnan varit tämligen fåordig på sociala medier. Den 29 juli twittrade hon kryptiskt: ”Democracy in space”. 

I stället utgörs huvudakterna på årets festival av Tame Impala, Chance the Rapper, First Aid Kit, Nick Cave & The Bad Seeds och Burna Boy, med Thåström som final på lördag kväll. 

https://www.instagram.com/p/CZcDq9FsEk5/

Leila K i DJ-båset

Hon kallas Sveriges första rapplegend och var den bäst säljande kvinnliga artisten i Europa 1993. Efter en turbulent tid i den svenska offentligheten, några singlar och ett albumsläpp 1996 har Leila K i stort sett varit ett skuggväsen som krupit fram ur dunkelt vid några få tillfällen. Håkan Hellströms ”Rampljus” var ett sådant, då hon gjorde hon en vers på låten ”Ska flyga nu” 2020. På fredag kommer ytterligare ett, då hon sköter skivspelarna på Scandic Göteborg Central tillsammans med Limpasen, som en del av Stay out west klockan 01.00. 

Leila K sköter musiken tillsammans med Limpasen på Scandic Göteborg Central klockan 01 på fredag.
Foto: Way out west

Favoriternas instrumentpanik

Kite har varit bandet på mångas läppar inför festivalstart. Men där ett tag såg det mörkt ut, då bandet för en vecka sedan blev av med sina instrument på Dallas flygplats i USA. Inför spelningen på Way out west skrev ena halvan av Kite, Christian Berg, på Instagram:

”I helgen tappade flygbolaget bort några case med instrument och nästa helg spelar vi med Kite på Way out west. Så jag skulle eventuellt behöva låna ihop lite instrument om dom inte dyker upp”, med en lista över de instrument han saknade. 

Bland annat Anna von Hausswolff undsatte sig i kommentarsfältet, med en reverb-pedal.

Efter ett tag uppdaterade Berg inlägget:

”Nu har jag lyckats låna ihop allt, fantastiskt! Tack för all hjälp”. 

https://www.instagram.com/p/CgzStKTjdEm/

Premiärerna och förhandsvisningarna

Det kanske man inte tänker på så ofta, men Way out west är ju faktiskt också en filmfestival. Flera serier och filmer kommer att ha premiär eller förhandsvisas under de tre dagarna, bland annat andra säsongen av Tunna blå linjen som har världspremiär på Bio Capitol klockan 15 på fredag. Under samma visning förhandsvisas dramaserien Spelskandalen. Hyllade serien Snabba cash har också en andra säsong på väg, även den har världspremiär på Capitol klockan 12.45 på lördag. 

Way out west

När? 11-13 augusti.

Var? Slottsskogen, och runtom i Göteborg.

Vilka scener? Flamingo (störst), Azalea (näst störst), Linné (tält), Dungen (dans, 18-årsgräns) och Höjden (i samarbete med Spotify, intima spelningar och podcasts). Stay out west, som tar vid varje kväll i samband med att musiken tystnar i Slottsskogen, äger rum på Pustervik, Scandic Göteborg Central, Folkteatern, Nefertiti, Musikens hus, Polketten på Liseberg och Oceanen.

Vilka artister? Till exempel First Aid Kit, The tallest man on earth, Daniela Rathana, Cleo, Vargas & Lagola, Amason, 1.Cuz, A36, Ane Brun, Jamie XX, Kings of convenience, Sabina Ddumba, Moonica Mac, Chance the Rapper, Tame Impala, Perfume Genius, Burna Boy, med flera.

Biljettpriser för vuxna? En dag: 995 kronor. Två dagar: 1695 kronor. Tre dagar: 2195 kronor.

Maten? Vegetarisk med flera veganska alternativ, till stor del mejerifri.

När hämtar man ut armbanden? Onsdag 12-22. Torsdag 11-22. Fredag 11-22. Lördag 11-22.

Öppettider i Slottsskogen: Torsdag 14-00. Fredag och lördag 12-01. Stay out west-klubbarna har öppet till runt 03-04-tiden.