Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allmänläkaren: "Det
är ett jättebra initiativ"

Allmänläkaren Bertil Hagström ställer nu krav på matbutikerna att inte ställa fram godis vid kassorna.
Foto: Privat

Svenskarna äter mest godis - i hela världen, 17 kilo per år, och andelen med fetma ökar.

Allmänläkaren Bertil Hagström är kritisk till att vi nu på prov börjar magsäcksoperera barn och menar att det är att börja i fel ände.

- Vi måste alla börja ta ansvar för våra vanor. Därför är #godisstopp är ett jättebra initiativ. Äntligen är det någon som belyser den här viktiga folkhälsofrågan, säger Bertil Hagström.

Svenskarna äter mest godis i hela världen. Hela 17,3 kilo karameller per år i genomsnitt - vilket är dubbelt så högt som i övriga EU.

Och konsekvenserna av det utbredda godisätandet är allvarliga.

Varannan svensk är överviktig enligt Folkhälsomyndigheten. Dessutom har andelen svenskar med fetma har ökat från 11 procent till 14 procent.

I dag genomförs fler än 8000 magsäcksoperationer per år, och nu börjar Sverige på försök också att operera barn i 13-15-årsåldern.

"Ett totalt misslyckande"

- Det är ett totalt misslyckande. Vi måste kunna förebygga det här långt tidigare, säger Bertil Hagström, allmänläkare i Göteborg.

Därför drar GT i gång kampanjen #godisstopp för att inspirera till ett godisfritt februari.

- Det är dags att vi ställer upp för barnens hälsa. #godisstopp är ett viktigt och enkelt sätt att visa att vi alla kan klara att ändra våra vanor en månad för barnens hälsa, säger Frida Boisen, chefredaktör på GT.

Att barns sockerintag är särskilt högt är belagt i en studie från Göteborgs universitet från förra året. Framför allt under helgen är godisintaget som störst.

Övervikten ökar

- Äter man mycket godis som barn följer de vanorna med till vuxen ålder. Eftersom barn bygger upp sitt skelett är det viktigt att få näringskvalité i kosten, säger Christel Larsson, professor på Göteborg universitet.

I 45 år har Bertil Hagström varit allmänläkare. Han har märkt av hur övervikten sprider sig ner i åldrarna och tycker att matbutikerna måste ta ett större ansvar.

- Affärernas jättestora lösgodisstånd nära kassorna är ett stort problem. Där står barnen frestas och lockas medan de väntar på att föräldrarna ska betala, säger Bertil Hagström.

Vad kan affärerna göra menar du?

- Kanske går det göra godispåsarna mindre, flytta lösgodisståndet. Dessutom måste föräldrarna tänka på ett annat sätt. Vi föder och göder våra barn i oförstånd. I värsta fall måste operera bort övervikten.