Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allmänheten varnas för ny lurig bluffmetod

Enligt polisen finns det exempel på att bedragarna följt den som skrivit på till en bankomat för att ta ut pengar.Foto: Ludvig Thunman
Polisen i Värmland varnar allmänheten för en ny bluffmetod. Foto: Skärmdump, Facebook / SKÄRMDUMP, FACEBOOK

Polisen i Värmland går ut och varnar för en ny bluffmetod.

Lurendrejare ber förbipasserande att skriva på en lista, och kräver sedan en pengadonation.

– Det har ökat på kort tid och i stor omfattning, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

FAKTA

SÅ KAN LIGORNA LURA DIG PÅ STAN

DONATIONSTRICKET

En person som utger sig för att komma från en ideell organisation ber dig att skriva på en lista och kräver dig sedan på pengar.

KARTTRICKET:

En person ber dig hjälpa till att visa vägen till en speciell plats på en karta. Samtidigt som du hjälper till finns ofta en kumpan som i samband med att du är distraherad av kartan stjäl till exempel plånböcker och andra värdesaker.

MATTRICKET:

Genom att kladda ner dig med glass, korv eller annan mat kan ligorna på samma sätt distrahera dig för att sedan låta en kumpan stjäla dina värdefulla tillhörigheter.

LAPPTRICKET:

På samma sätt som med kartan och maten så handlar det om distraktionsmoment. Här lägger ligorna fram en lapp som de till exempel kan vilja att du ska hjälpa att tyda eller motsvarande. Samtidigt berövar de dig på värdesaker.

HJÄLPTRICKET:

På liknande sätt som vägpiraterna kan ligorna på stan använda din goda vilja mot dig. De ber om hjälp, kanske rent fysiskt och stjäl sedan ur dina fickor eller din väska.

Varningen har publicerats på Värmlandpolisens Facebook-sida. Bedragarna ber förbipasserande att skriva under en lista, där de till exempel påstår att de avser att bygga ett center för funktionshundrade barn. Därefter i det närmaste krävs påskrivaren på pengar.

Enligt polisen finns det exempel på att bedragarna följt den som skrivit på till en bankomat för att ta ut pengar.

– Det har ökat på kort tid och i stor omfattning. Det rör sig om högst tveksamma organisationer, och grundrådet är att inte skriva på något som man inte vet vad det är, säger Sundberg.

Inte sällan är det äldre som är bluffmakarnas måltavlor.

– Det kan vara svåra för äldre att våga säga nej. Situationen kan upplevas som hotfull och man kan känna att man inte har något val, säger Stefan Sundberg.

Problemet utbrett i Västsverige

Värmlandspolisens råd är att inte skriva på papper som man inte känner igen, att inte skänka några pengar och att kontakta polisen om man anar oråd.

– Vi åker gärna ut och burar in de här individerna, säger Sundberg, som uppger att ett antal personer sitter i polisens förvar, misstänkta för liknande bedrägerier.

Men problemet med de fräcka listbedragarna är inte isolerat till Värmland.

– Vi har haft samma bekymmer i Kungsbacka, säger Ulla Brehm, polisen presstalesperson i region Väst.

Även där är det oftast äldre som råkar illa ut.

– Det bästa är att bara säga nej tack och gå därifrån. Kan man inte gå lika fort som de gör, kanske det kan vara idé att be om hjälp av någon annan förbipasserande, säger Brehm.

Äldre kvinna attackerad

Ringer bluffmakarna i stället på dörren gäller rådet att inte öppna, om det är någon man inte känner igen.

Så sent som på fredagseftermiddagen blev en äldre kvinna rånad i sitt hem i Göteborg, efter att en man lurat sig in i hennes bostad genom att ha utgett sig för att komma från Vattenverket.

Väl i lägenheten ska mannen ha slängt ner kvinnan på golvet för att sedan söka igenom hennes väska.

De bedragare som är aktiva ute bland folk blir dock sällan våldsamma, enligt Ulla Brehm.

– Generellt är det här inte några våldsverkare. Däremot kan det vara väldigt påstridiga, och det kan ju vara nog så obehagligt.