Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansen vill ha vakter som bötfäller nedskräpare

Nedskräpning är ett brott som kan straffas med böter, men alliansen tycker inte det är något som polisen ska syssla med.
Foto: Shutterstock
Naod Habtemichael (C), är vikarierande kommunalråd i Göteborg.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI / CENTERPARTIET
Alliansen menar att 70 procent av nedskräpningen är fimpar.
Foto: VICTOR R CAIVANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Alliansen i Göteborg höll på måndagsförmiddagen en pressträff om sitt budgetförslag för nästa år.

Och la fram ett förslag om en utredning om att vakter också ska få bötfälla nedskräpare i staden i framtiden. 

– Det är svårt för polisen att agera och bötfälla nedskräpare när de har fullt upp med viktigare saker, säger Naod Habtemichael (C), vikarierande kommunalråd på presskonferensen. 

Alliansen menar att det handlar om flera aspekter som ligger bakom förslaget.

Den första de tar upp är ekonomin, att nedskräpningen kostar mycket pengar att det skapar sociala problem då det ökar vandaliseringen då känslan av otrygghet och att det helt enkelt förstör miljön då gifter från till exempel cigarettfimpar hamnar i olika brunnar. 

– Det är något som tär på tryggheten och skadar tilliten i staden och skapar irritation mellan Göteborgare. Det skickar signaler om att det inte är något som kommunen prioriterar, säger Naod Habtemichael (C), vikarierande kommunalråd på presskonferensen.

Som förslag på åtgärd så vill alliansen utreda att också vakter ska få bötfälla personer som skräpar ned. 

”Svårt för polisen” 

– Därför vill vi i alliansen utreda möjligheten för kommunen att anställa kommunala vakter för att bötfälla nedskräpning och rent konkret ha parkvakter och sätta in dem på gator och torg, säger Naod Habtemichael (C), på presskonferensen.

Nedskräpning är ett brott som kan straffas med böter, men alliansen tycker inte det är något som polisen ska syssla med.

– Det är svårt för polisen att agera och bötfälla nedskräpare när de har fullt upp med viktigare saker, säger Naod Habtemichael och uppger att parkeringsvakter i Malmö har befogenheter att bötfälla nedskräpning.

– Det gör det bara viktigare för staden att intensifiera arbetet med ett renare Göteborg även om många nudginginsatser har gjorts runtom i stan så ger det åt rätt håll men vi vill se till att öka takten.

Det är oklart när det skulle kunna komma på tal att vakter får befogenheterna i Göteborg.