Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiska kaoset: S och D stoppar alliansbudgeten

Alliansen tar över styret av Göteborg.
Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
SD-ledaren Jörgen Fogelklou.
Foto: SVEN LINDWALL
Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Det råder politiskt kaos i Göteborg.

Den styrande alliansens budget stoppas av Socialdemokraterna och det nya partiet Demokraterna – och fullmäktigemötet där den skulle röstas igenom fick därför avbrytas i förtid på måndagen.

– Jag tycker det är oansvarigt, säger M-ledaren Axel Josefson.

– Vi anser att många förslag i budgeten är skadliga, säger oppositionsrådet Jonas Attenius, S.

Samtidigt kräver SD nu ett extra val i Sveriges näst största stad.

Efter att ha styrt Göteborg i 24 raka år tappade Socialdemokraterna makten efter förra höstens val. Samarbetet med V, MP och Fi krackelerade och i stället är det alliansen som tagit över.

Men M, C, L och KD har bara 24 av fullmäktiges 81 mandat, vilket gör att det nya styret är bräckligt.

Och nu har en kaotisk situation uppstått – när alliansens budgetförslag för 2020 inte går igenom.

Budgetbeslut skjuts upp

Redan dagen innan, under söndagen, hade Socialdemokraterna och det nya partiet Demokraterna, hotat med att så skulle bli fallet.

”Göteborgs borgerliga styre har – med en minoritet på endast 24 av 81 mandat i fullmäktige – presenterat en budget med stora nedskärningar på skolan och långtgående privatiseringar. Detta har fått Socialdemokraterna att se rött. Nu hotar S att stoppa deras budget”, skrev S i ett pressmeddelande på söndagen.

Efter hoten ändrade alliansen om i sista stund i budgeten och sköt till 137 miljoner till skolan i den nya versionen – något som alltså inte hjälpte.

SVT Nyheter Väst rapporterar att kommunfullmäktiges ordförande Annelie Rhedin (M) avbröt fullmäktigedebatten mitt i densamma och bestämde att det skulle bli röstning kring huruvida budgetbeslutet skulle skjutas upp.

Förslaget på en så kallad minoritetsåterremiss röstades igenom av 30 av fullmäktiges ledamöter, vilket var tillräckligt.

– Jag tycker det är oansvarigt. Vi har varit överens om budgetprocessen sedan en lång tid tillbaka. Det är inga nyheter här, så jag blev förvånad, säger Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Vi har ändå haft som ambition att försöka lösa situationen. Vi tog vårt budgetöverskott och fördelade till grundskolan för att kunna möta upp deras krav. Det var vad vi kunde göra på kort varsel, säger Axel Josefson, M.

Det nya datumet för att ta beslut om budgeten bestämdes till onsdag nästa vecka, 13 november.

Kommer ni jobba om budgeten till dess?

– Det är för tidigt att säga. Vi kommer naturligtvis bjuda in till samtal för att höra vad man vill, för det är fortfarande oklart för oss vad de vill uppnå med detta, säger Axel Josefson, M.

Oppositionsrådet Jonas Attenius, S, menar att Alliansens budget handlar om nedskärningar och privatiseringar.

– Vi anser att många förslag i budgeten är skadliga. Vi vill sätta välfärden först och en omfördelning från administration ut mot personalen, säger han.

Om kritiken från Alliansen, som bland annat gällde söndagens hot om att stoppa budgeten, säger han:

– Alliansens budget kom för två veckor sedan och endast efter tre arbetsdagar skulle den upp i kommunstyrelsen. Det har aldrig skett så tajt innan. De har också skrivit en enorm produkt på 250 sidor, så det har tagit tid att gå igenom allt detta, säger Jonas Attenius.

– Vi har behövt tiden.

Så det var ingen taktik från er sida?

– Jag vet att det har spekulerats i det, men det var det inte. Det sa jag även i debatten i dag. De har också försatt andra partier i situationen att på kort tid ta ställning till budgeten, så jag skulle vilja vända det tillbaka mot dem. De styr och har ansvar, säger Jonas Attenius.

Elisabet Lann, kommunalråd för Kristdemokraterna, är besviken.

– Jag trodde mer om S, som varit med och styrt så länge. Vi har fått mandat som alla fått ansvar att förvalta, och att då välja att skapa kaos spär på politikerföraktet och gör läget ännu svårare. Det är ansvarslöst och djupt beklagligt, säger hon.

V-ledaren: ”Tråkigt”

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, säger efter beskedet:

– Det är tråkigt att Demokraterna och Socialdemokraterna först nu ser vad för styre de släppt fram. Vi hade önskat oss ett bredare styre. Vi, med MP och Fi har sedan valdagen haft dörren öppen för ett samarbete med S, men nu är vi här i stället.

Är ni fortfarande öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Vi har sedan valdagen sagt att vi vill samarbeta med Socialdemokraterna för ett bredare styre. Men de har vänligt men bestämt sagt nej tack många gånger.

Daniel Bernmar (V).
Foto: HANNA BRUNLÖF

Martin Wannholt, gruppledare för Demokraterna, säger:

– Det är häpnadsväckande att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Fi kom till fullmäktige i dag och skulle utan att blinka släppa förbi alliansbudgeten med de nedskärningarna i skola och förskola. Det är inte klokt, säger han.

Vad krävs för att ni ska godkänna budgeten?

– Det krävs två saker, att skolan och förskolan får rätt nivå och var pengarna ska tas från, säger Martin Wannholt.

Han tillägger:

– Allt handlar om de stora nedskärningarna på skolan och förskolan helt i onödan och det kunde vi inte ställa upp på.

S och D kritiska 

Som en konsekvens av budgetbråket yrkar SD på ett extra val i Göteborg – beslut om det tas också den 13 november. Dock är man i nuläget ensamma om att tycka att ett sådant är nödvändigt.

– Vi har ju ett alliansstyre här i Göteborg som efter sin bästa förmåga försöker styra staden. De har 21 procent av fullmäktige. I dag var Jonas Attenius från Socialdemokraterna och slog på stora trumman och sa att det finns 71 procent här som vill något annat. Och Daniel Bernmar pratade högt och brett att man skulle fälla regeringen på riksnivå. Nu tänker jag att de faktiskt måste bekänna färg, säger Jörgen Fogelklou, SD-ledare i Göteborg.

Att de andra partierna i slutändan faktiskt ska gå med på ett extra val, det tror han däremot inte.

– Vi räds absolut inte ett extra val. Det hade varit bra. Vi önskar att det blir en tydligare majoritet och förhoppningsvis växer vi. Sedan finns det säkert chans eller risk, beroende på hur man ser det, att andra partier inte kommer med i fullmäktige, säger Jörgen Fogelklou.