Nordstan Foto: Henrik JanssonNordstan Foto: Henrik Jansson
Nordstan  Foto: Henrik Jansson
Helene Odenjung, L, Jonas Ransgård, M, David Lega, KD. Foto: Pressbild.Helene Odenjung, L, Jonas Ransgård, M, David Lega, KD. Foto: Pressbild.
Helene Odenjung, L, Jonas Ransgård, M, David Lega, KD. Foto: Pressbild.

Alliansen bjuder in till samtal om Nordstan

Publicerad

Alliansen i Göteborg vill lösa situationen i Nordstan tillsammans med de rödgröna.

"Det är hög tid att vi politiker gemensamt över blockgränsen agerar" skriver allianspolitikerna i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att de vill prata över partigränserna. Jag ska verkligen ta fasta på inbjudan, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.

Polisen och Fältgruppen City lade under onsdagen fram sin kartläggning av de ungdomar som rör sig i köpcentret Nordstan. Där framgår att många unga är fast i missbruk och kriminalitet, och polisen misstänker att det är narkotikan som spelar en stor roll i de bråk som inträffat.

– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier i området när det kommer till narkotikahantering, förklarade Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.

Nu vill Alliansen i Göteborg bjuda in de rödgröna till samtal för att lösa situationen i Nordstan. I ett pressmeddelande på torsdagen skriver kommunalråden Jonas Ransgård, M, Helene Odenjung, L och David Lega, KD, att de vill arbeta med frågan över blockgränsen:

"Nu är det hög tid att vi politiker gemensamt över blockgränsen agerar för att på riktigt förbättra situationen och gör köpcentret till en trygg plats att vara på – för alla." 

 

LÄS MER: Pojkgängen slåss om narkotikan i Nordstan 

 

Fler aktiva insatser

Allianspolitikerna menar att det behövs fler aktiva insatser från staden. Jonas Ransgård menar att man vill gå vidare med ett tidigare förslag om att stänga köpcentret tidigare.

- Rapporten talar om att många unga vill vara mer aktiva än vad de ser möjligheter till att vara. I stället blir Nordstan deras fritidsgård. Här finns mycket att arbeta vidare med i samarbete med föreningslivet, säger David Lega i pressmeddelandet.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, ser mycket positivt på utspelet från oppositionen.

"Det är glädjande

– Jag tycker det är glädjande att de vill prata över partigränserna och vill hitta gemensamma ingångar i frågan om Nordstan, säger hon och fortsätter:

– Vi har sedan tidigare inlett ett brett samarbete med polisen, den ideella sektorn och handlarna i Nordstan. Jag tror att de skulle tycka det var bra om vi politiker kunde göra gemensam sak för att hitta bra lösningar. Jag ska verkligen ta fasta på inbjudan och hoppas vi kan sätta oss ner i närtid.

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER