Trots allergi är det många som skulle vilja ha en katt hemma hos sig.
Ibland kallas till exempel nakenkatter för "allergikatter" då deras avsaknad av päls påstås göra att allergenerna, ämnet som utlöser allergi, inte sprids lika lätt.
Enligt Teet Pullerits, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fungerar det i regel mycket dåligt att ha katt som allergiker.
– Som regel kan man inte ha katt som allergiker. Kattallergi är mycket stark och kan orsaka astmasymptom. Visst kan det förekomma enstaka fall där man till exempel vuxit upp med katt och därför tolererar katter till viss mån.
Alla katter bär på allergen
Att det ska finnas vissa katter som är bättre än andra stämmer inte enligt Teet Pullerits.
– Alla katter har en ledande allergen. Är man allergisk mot katt är man allergisk mot alla katter, säger Teet Pullerits.
Susanna Rosén är frilansjournalist och författare till flera kattböcker. Inte heller hon tycker att man bör skaffa katt om man vet eller tror sig vara allergisk. Men för den som står på sig tycker hon att man bör pröva sig fram.
Experten: "Prova"
– Är man rädd för allergier så bör man kanske ha en katt på prov där man är noga att testa. Så att man inte ställs inför en situation där man behöver avliva sin katt bara för att man är allergisk. Man ska vara noga och testa först, säger Susanna Rosén.
Däremot tror Susanna, som själv varit allergiker, att det är bra för barn att växa upp kring katter och andra djur. Enligt Vårdguiden har det kommit studier som i viss mån skulle kunna peka på att pälsdjursallergi kan motverkas om man växer upp med pälsdjur. Studierna är dock motsägelsefulla och området relativt outforskat.
– Jag har alltid varit en vän av att man ska växa upp med djur. Mina barn har växt upp med djur och har inte heller utvecklat någon allergi, säger hon.