Susanna Rosén är frilansjournalist, kattexpert och författare. Foto: Martina HuberSusanna Rosén är frilansjournalist, kattexpert och författare. Foto: Martina Huber
Susanna Rosén är frilansjournalist, kattexpert och författare. Foto: Martina Huber
Det finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast. Foto: ColourboxDet finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast. Foto: Colourbox
Det finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast. Foto: Colourbox
Susanna Rosén är författare till flera kattböcker. Foto: Pernilla Hed / NORSTEDTSSusanna Rosén är författare till flera kattböcker. Foto: Pernilla Hed / NORSTEDTS
Susanna Rosén är författare till flera kattböcker. Foto: Pernilla Hed / NORSTEDTS

Allergisk kattälskare – så här funkar det

Publicerad

Det finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast.

Om du är eller tror dig vara allergisk och ändå insisterar på att du vill ha en katt, är det i så fall bäst att du provar dig fram.

– Är man rädd för allergier så bör man kanske ha en katt på prov där man testar noga så att man inte ställs inför en situation där man behöver avliva sin katt bara för att man är allergisk, säger Susanna Rosén, kattexpert och författare.

Trots allergi är det många som skulle vilja ha en katt hemma hos sig.

Ibland kallas till exempel nakenkatter för "allergikatter" då deras avsaknad av päls påstås göra att allergenerna, ämnet som utlöser allergi, inte sprids lika lätt.

Enligt Teet Pullerits, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fungerar det i regel mycket dåligt att ha katt som allergiker.

– Som regel kan man inte ha katt som allergiker. Kattallergi är mycket stark och kan orsaka astmasymptom. Visst kan det förekomma enstaka fall där man till exempel vuxit upp med katt och därför tolererar katter till viss mån.

Alla katter bär på allergen

Att det ska finnas vissa katter som är bättre än andra stämmer inte enligt Teet Pullerits.

– Alla katter har en ledande allergen. Är man allergisk mot katt är man allergisk mot alla katter, säger Teet Pullerits.

Susanna Rosén är frilansjournalist och författare till flera kattböcker. Inte heller hon tycker att man bör skaffa katt om man vet eller tror sig vara allergisk. Men för den som står på sig tycker hon att man bör pröva sig fram.

Experten: "Prova"

– Är man rädd för allergier så bör man kanske ha en katt på prov där man är noga att testa. Så att man inte ställs inför en situation där man behöver avliva sin katt bara för att man är allergisk. Man ska vara noga och testa först, säger Susanna Rosén.

Däremot tror Susanna, som själv varit allergiker, att det är bra för barn att växa upp kring katter och andra djur. Enligt Vårdguiden har det kommit studier som i viss mån skulle kunna peka på att pälsdjursallergi kan motverkas om man växer upp med pälsdjur. Studierna är dock motsägelsefulla och området relativt outforskat.

– Jag har alltid varit en vän av att man ska växa upp med djur. Mina barn har växt upp med djur och har inte heller utvecklat någon allergi, säger hon.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER