Allergisk kattälskare – så här funkar det

Susanna Rosén är frilansjournalist, kattexpert och författare.
Foto: Martina Huber
Det finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast.
Foto: Colourbox
Susanna Rosén är författare till flera kattböcker.
Foto: Pernilla Hed / NORSTEDTS

Det finns inga säkra katter för allergiker - det slår läkarna fast.

Om du är eller tror dig vara allergisk och ändå insisterar på att du vill ha en katt, är det i så fall bäst att du provar dig fram.

– Är man rädd för allergier så bör man kanske ha en katt på prov där man testar noga så att man inte ställs inför en situation där man behöver avliva sin katt bara för att man är allergisk, säger Susanna Rosén, kattexpert och författare.

Trots allergi är det många som skulle vilja ha en katt hemma hos sig.

Ibland kallas till exempel nakenkatter för "allergikatter" då deras avsaknad av päls påstås göra att allergenerna, ämnet som utlöser allergi, inte sprids lika lätt.

Enligt Teet Pullerits, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fungerar det i regel mycket dåligt att ha katt som allergiker.

– Som regel kan man inte ha katt som allergiker. Kattallergi är mycket stark och kan orsaka astmasymptom. Visst kan det förekomma enstaka fall där man till exempel vuxit upp med katt och därför tolererar katter till viss mån.

Alla katter bär på allergen

Att det ska finnas vissa katter som är bättre än andra stämmer inte enligt Teet Pullerits.

– Alla katter har en ledande allergen. Är man allergisk mot katt är man allergisk mot alla katter, säger Teet Pullerits.

Susanna Rosén är frilansjournalist och författare till flera kattböcker. Inte heller hon tycker att man bör skaffa katt om man vet eller tror sig vara allergisk. Men för den som står på sig tycker hon att man bör pröva sig fram.

Experten: "Prova"

– Är man rädd för allergier så bör man kanske ha en katt på prov där man är noga att testa. Så att man inte ställs inför en situation där man behöver avliva sin katt bara för att man är allergisk. Man ska vara noga och testa först, säger Susanna Rosén.

Däremot tror Susanna, som själv varit allergiker, att det är bra för barn att växa upp kring katter och andra djur. Enligt Vårdguiden har det kommit studier som i viss mån skulle kunna peka på att pälsdjursallergi kan motverkas om man växer upp med pälsdjur. Studierna är dock motsägelsefulla och området relativt outforskat.

– Jag har alltid varit en vän av att man ska växa upp med djur. Mina barn har växt upp med djur och har inte heller utvecklat någon allergi, säger hon.

Pälsdjursallergi

Kattallergi är en av de mest vanliga allergierna i Sverige. Drygt var tionde svensk är allergisk mot katter. Risken för att drabbas av allergi är större om någon i släkten är allergisk.

Som pälsdjursallergiker reagerar man på allergiframkallande ämnen som finns i djurens päls, saliv, urin eller talgkörtlar. Många som utvecklar allergi gör det redan som barn även om man kan bli allergisk när som helst i livet. Ofta minskar dock allergin med åldern.

Som pälsdjursallergiker har man också en utökad risk för att utveckla astma. I västa fall blir astman svår. Andra företeelser som ständig nästäppa finns. Vissa kan också få nässelutslag vid direkt kontakt med djuret.

Vid lindriga näs- och ögonbesvär kan man köpa receptfria läkemedel. Om det inte hjälper ska man kontakta en läkare. Det finns flera olika former av test och undersökningar som klarlägger om man är allergisk.

Efter kontakt med läkare kan man få läkemedelsbehandling eller allergivaccination som bland annat används vid kattallergi.

Enligt Vårdguiden bör personer med ärftlig pälsdjursallergi eller utvecklad pälsdjursallergi inte ha pälsdjur hemma.

Förvisso får många allergiker värre besvär av långhåriga katter eller hundar som har lång päls. Det eftersom allergenen samlas i större mängd i tjock päls än i en kort. Men eftersom allergenen även finns i bland annat djurens saliv finns det inga allergisäkra pälsdjur.

För de flesta är allergin som värst inomhus, men man kan även få en allergisk reaktion utomhus. Har man blivit allergisk mot ett pälsdjur ökar också risken för att bli allergisk mot andra pälsdjur.

Källa: Vårdguiden