Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allergiläkaren: Alla kan drabbas av det

– Se upp med bi- och getingstick om den drabbade blir yr eller börjar förlora medvetandet. Då kan tillståndet bli livsfarligt, säger Teet Pullerits, överläkare på Sahlgrenskas allergimottagning.Foto: Privat

Varje år dör två personer av geting- eller bistick i Sverige.

– Vem som helst kan få en kraftig allergisk reaktion, det finns ingen förvarning, berättar Teet Pullerits, överläkare på Sahlgrenskas allergimottagning.

Omkring en av hundra personer är allergisk mot insekter. Och den som får en svårare allergisk reaktion av insektsstick har oftast blivit stucken av getingar eller bin.

– Varje år är det ungefär två personer som dör av insektsstick, den siffran är ganska stabil, säger Teet Pullerits.

Första gången någon får ett stick blir det sällan problem.

– Men i det ögonblicket kan det bildas allergiska antikroppar, celler som känner igen insektsgiftet och i samband med ett nytt stick släpper ut substanser som leder till svullnad och utvidgade blodkärl. Det gör att blodtrycket faller hos den drabbade. Och då kan man drabbas av en anafylaktisk chock som kan vara livshotande, berättar överläkaren.

Alla kan drabbas

Den som är pollenallergisk behöver inte vara mer oroliga än andra för den här typen av reaktioner på geting- eller bistick.

– Vem som helst kan drabbas, även i vuxen ålder eller när man är äldre. Och en riktigt farlig reaktion är vanligast hos patienter över 50-60 år.

Då gäller det att snabbt ringa ambulans och under tiden ge hjärt- och lungräddning.

– Och har personen adrenalinpenna utskriven sedan tidigare ska man ge adrenalin intramuskulärt.

20 om året vaccineras

Den som riskerar att drabbas av svåra allergiska reaktioner bör göra en utredning på allergimottagningen för att se om man ska skaffa sig en allergivaccination.

– Vi har ungefär 20 personer om året på Sahlgrenska som får börja allergivaccinationer, berättar överläkaren.

Då är det personer där hela deras system påverkats av geting- eller bisticket, till exempel genom att de blir yra, svullnar eller börjar förlora medvetandet.

– Lokala reaktioner är aldrig farliga, lugnar Teets Pullerits.