Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla öppna förskolor i Göteborg blir kvar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Jessica Blixt (D) är ledamot i förskolenämnden i Göteborg.Foto: Privat
Samtliga 21 öppna förskolor i Göteborg förblir öppna.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB TT NYHETSBYRÅN

Nu har fyra partier i förskolenämnden kommit överens om att behålla alla öppna förskolor i Göteborg, rapporterar GP.

Det handlar om totalt 21 öppna förskolor.

– Det är en jätteviktig kompletterande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenämnden, till tidningen.

I höstas hotades elva av de 21 öppna förskolorna i Göteborg av ett förslag som den styrande alliansen presenterade. För att spara pengar ville politikerna prioritera vanliga förskolor.

Senare ströks det förslaget ur budgeten och i stället beställdes en utredning om hur stort behovet av öppna förskolor i Göteborg är. 

Den utredningen ska diskuteras på förskolenämndens möte under onsdagseftermiddagen.

Samtidigt ska samtliga partier ta ställning till att bevara öppna förskolor. Något som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Demokraterna föreslagit gemensamt. Eftersom de har en majoritet i nämnden kommer förslaget gå igenom. 

– Det är en jätteviktig kompletterande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenämnden, till GP.

”Ökad psykisk ohälsa”

Till följd av coronakrisen är de öppna förskolorna ännu mer betydelsefula för småbarnsföräldrar, menar hon. Det eftersom risken att bli arbetslös nu ökar.

I det gemensamma förlaget, som GP tagit del av, står:

”Experterna varnar för att en ökad psykisk ohälsa kan bli en följd av att fler blir arbetslösa. I dessa sammanhang är det än viktigare att inte skära ner på en verksamhet som kan vara ett avgörande stöd för många i en tid av kris.”

Dock innebär förslaget att budgeten fortfarande spricker och sju miljoner kronor behöver sparas in någonstans. Därför föreslår de fyra partierna att pengarna ska sparas in på administration och konsulter. 

TV: Barnens ord – när förskolor öppnar i Norge

Barnens ord – när förskolor öppnar i Norge