ALLA 17 SLÄPPS. De åtalade i den stora mc-rättegången har suttit häktade sen i maj. I går släpptes de i väntan på domen, som kommer den 6 december.
ALLA 17 SLÄPPS. De åtalade i den stora mc-rättegången har suttit häktade sen i maj. I går släpptes de i väntan på domen, som kommer den 6 december.

Alla mc-män släpps
- "Kommer att frias"

Publicerad

Nu släpps samtliga åtalade i den uppmärksammade mc-rättegången.

Och flera advokater tror att det tyder på att deras klienter kommer att frikännas helt när domen faller.

– Det kommer att bli frikännande domar, det är ingen tvekan om det, säger advokat Sven-Eric Ohlsson.

Den stora och uppmärksammade mc-rättegången har hållits i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätts och avslutades för en vecka sedan. Domen kommer den 6 december, och i går släpptes de 17 häktade männen.

– Det är ju inget överraskande, de har varit häktade alldeles för länge. Det har varit helt onödigt att ha dem i häkte eftersom bevisningen i målet inte på något sätt har krävt det, säger advokat Torgny Palm som företräder en 44-årig man.

"Är förvånad"

Inte heller Sven-Eric Ohlsson, som företräder en 42-årig man, är förvånad över frisläppandet.

– Jag är mer förvånad över det sätt som åklagaren har fört talan på i det här målet, säger han.

Och Sven-Eric Ohlsson tycker att gårdagens frisläppande säger en hel del om den kommande domen.

– Vi kan vara rätt säkra på att det inte blir grovt rån i alla fall. Att någon kanske blir dömd för något, det är möjligt. Men det kommer säkert att bli många frikännande, säger han.

"Inte underlag"

Advokat Lars Kruse, som företräder en 55-årig man, tror att hans klient kommer att frikännas helt - förmodligen tillsammans med andra.

– Jag har hela tiden bedömt åklagarens yrkande om ansvar för grovt rån som helt meningslöst. Det har aldrig funnits en juridisk grund för det. I generella termer kan jag säga att det inte funnits underlag eller grund för ett sådant yrkande. Tingsrätten beslut i häktningsfrågan visar ju det, säger han.

GT har sökt åklagaren Åsa Adolfsson för en kommentar.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER