Foto: Scanpix, Oscar Magnusson
 Foto: Scanpix, Oscar Magnusson

Alla fyra släppta efter bombhotet

Publicerad
Uppdaterad
De två misstänkta som suttit anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott har släppts på fri fot. Samtidigt flyttas utredningen över till säkerhetspolisen som blåser faran över.
- Vi är glada att vi är hemma, sade de båda männen efter frisläppandet.
På lördagen greps fyra män i Göteborg misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Två av dem släpptes på fri fot medan två, en 28-åring och en 48-åring, anhölls.
På söndagskvällen släpptes de två männen som suttit anhållna, samtidigt som Säpo tog över utredningen.
- Misstankarna kvarstår dock och personerna är fortsatt intressanta i utredningen. I övrigt kan jag inte kommentera ärendet då det pågår en förundersökning, och då gäller förundersökningssekretess, säger Tina Israelsson.
GT.se träffade efter frisläppandet de båda männen som inte kan kommentera utredningen då de belagts med yppandeförbud.
- Vi är glada att vi är hemma, sade de. Den 48-åriga mannen tillade:
- Polisen önskade mig trevlig resa när jag åkte.

Inget hot

Klart är i alla fall att vare sig Säpo eller polisen i Västra Götaland längre bedömer att det föreligger något hot mot Göteborg.
- Jag kan inte säga exakt vad som gjort att vi inte bedömer att hotet kvarstår. Men det har förts en diskussion mellan åklagaren och säkerhetspolisen. Det finns så klart aldrig några garantier, men vi har gjort den här bedömningen här och nu, säger polisens presstalesman Björ Blixer.
- Vi delar Västra Götalandspolisens bedömning att hotet mot centrala Göteborg inte längre kvarstår, säger Tina Israelsson.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER