Håkan Samuelsson, vd och koncernchef ,Volvo Cars. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENHåkan Samuelsson, vd och koncernchef ,Volvo Cars. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Håkan Samuelsson, vd och koncernchef ,Volvo Cars. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor

Publicerad

Alla nya Volvo-bilar som lanseras från och med 2019 kommer att ha elmotor.

– Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef. 

Volvo Cars går på onsdagsmorgonen ut med nyheten att företagets alla bilar som lanseras från och med 2019 kommer att utrustas med en elmotor.

 "Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor" skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Bilmodeller med förbränningsmotor kommer att fasas ut och ersättas av bilar med förbränningsmotor förstärkt med el-alternativ.

Fem renodlade elbilar lanseras

Koncernchefen Håkan Samuelsson säger att det handlar om att företaget nu vill möta kundernas nuvarande och framtida behov.

Mellan 2019 och 2021 kommer fem renodlade elbilar att lanseras. Av dessa är tre Volvomodeller och två elektrifierade prestandabilar från Polestar som är Volvo Cars prestandamärke. 

"Bilarna ska kompletteras av ett antal bensin- respektive dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider och utgör då det bredaste utbudet av elektrifierade bilar som någon biltillverkare kan erbjuda", skriver Volvo Cars.

 

LÄS MER: Miljonregnet från Volvo – över vd Samuelsson 

 

"En miljon elbilar"

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, konstaterar Håkan Samuelsson.

Volvo Cars uppger även i sitt pressmeddelande att företaget fokuserar på att minska koldioxidutsläppen både från sina produkter och från fabrikerna. Bolagets mål är att produktionen ska vara klimatneutral senast år 2025.

 

LÄS MER: 400 konsulter måste lämna Volvo efter omstrukturering

 

– Vi välkomnar beslutet från Volvo. Vad jag vet är det första biltillverkaren i världen som lämnar den fossila eran på allvar, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig i föreningen Gröna bilister.

Han konstaterar att alla biltillverkare satsar på elbilar och laddhybrider, men att detta beslut ställer Volvo i frontlinjen.

– Det gäller nu att de också levererar. Det här har en jättestor betydelse för Sverige och för hela omställningen av fordonsflottan. Vi fick nyligen en klimatlag som säger att fordonsflottan ska bli fossiloberoende till 70 procent år 2030, säger Martin Prieto Beaulieu.

"Inte så märkvärdigt"

Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo personvagnars bolagsstyrelse, konstaterar att det som nu händer i bolaget är en "ganska naturlig process".

– Det är inte så märkvärdigt. Vi är en i jämförelse ganska liten tillverkare på en global marknad. Det är lätt för oss att ställa om vår produktion. För Torslandaverken spelar det ingen roll om vi gör bilar med el- eller bensinmotorer. Det har ingen påverkan så länge bilen som produceras är efterfrågad, säger han och fortsätter:

"Kommer att ske långsiktigt"

– Det här kommer att ske långsiktigt, kanske under en tioårsperiod. Som det ser ut i dag kommer dieselmotorerna att försvinna hos de flesta biltillverkare. I framtiden får vi en blandning av fullelektriska bilar och plugin-hybrider.

För fabriken i Skövde som i dag tillverkar dieselmotorer och bensinmotorer, i förhållandet 60 och 40 procent, innebär det en omställning mot enbart bensinmotorer.

– Där ligger investeringar för att ställa om produktionen på fem, sex års sikt. Alla bilar i framtiden blir som sagt inte fullelektriska, utan många har två motorlösningar med både bensin- och elmotor, säger Glenn Bergström.

Glenn Bergström tror inte att satsningen kommer att leda till så många fler jobb.

– I Sverige är det marginellt. Det kanske handlar om några hundra jobb totalt i Sverige på lång sikt. Expansionen kommer snarare i Kina och Nordamerika i de nya fabrikerna där, säger Bergström.

Hermansson: "Volvos besked bra för Göteborg"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, jublar över Volvos beslut.

– Det är fantastiskt roligt att Volvo väljer att ta steget och gå i bräschen. Det hedrar dem. Det är bra för stan och för fordonsklustret här. Vi, Göteborg, kommer att dra till oss andra företag och affärsmöjligheter och därmed jobb och tillväxt, säger hon.

Hon konstaterar att det känns särskilt roligt för henne själv, "som gammal volvoit" att bilen blivit en del av lösningen på klimatfrågan.

– När jag jobbade på Torslanda i början av 80-talet var bilen mest bara dålig för miljön, med utsläpp och buller. Nu är den en del av lösningen på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig då, säger Ann-Sofie Hermansson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER