Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor

Håkan Samuelsson, vd och koncernchef ,Volvo Cars.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Alla nya Volvo-bilar som lanseras från och med 2019 kommer att ha elmotor.

– Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef. 

Volvo Cars går på onsdagsmorgonen ut med nyheten att företagets alla bilar som lanseras från och med 2019 kommer att utrustas med en elmotor.

 "Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor" skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Bilmodeller med förbränningsmotor kommer att fasas ut och ersättas av bilar med förbränningsmotor förstärkt med el-alternativ.

Fem renodlade elbilar lanseras

Koncernchefen Håkan Samuelsson säger att det handlar om att företaget nu vill möta kundernas nuvarande och framtida behov.

Mellan 2019 och 2021 kommer fem renodlade elbilar att lanseras. Av dessa är tre Volvomodeller och två elektrifierade prestandabilar från Polestar som är Volvo Cars prestandamärke. 

"Bilarna ska kompletteras av ett antal bensin- respektive dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider och utgör då det bredaste utbudet av elektrifierade bilar som någon biltillverkare kan erbjuda", skriver Volvo Cars.


LÄS MER: Miljonregnet från Volvo – över vd Samuelsson 


"En miljon elbilar"

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, konstaterar Håkan Samuelsson.

Volvo Cars uppger även i sitt pressmeddelande att företaget fokuserar på att minska koldioxidutsläppen både från sina produkter och från fabrikerna. Bolagets mål är att produktionen ska vara klimatneutral senast år 2025.


LÄS MER: 400 konsulter måste lämna Volvo efter omstrukturering


– Vi välkomnar beslutet från Volvo. Vad jag vet är det första biltillverkaren i världen som lämnar den fossila eran på allvar, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig i föreningen Gröna bilister.

Han konstaterar att alla biltillverkare satsar på elbilar och laddhybrider, men att detta beslut ställer Volvo i frontlinjen.

– Det gäller nu att de också levererar. Det här har en jättestor betydelse för Sverige och för hela omställningen av fordonsflottan. Vi fick nyligen en klimatlag som säger att fordonsflottan ska bli fossiloberoende till 70 procent år 2030, säger Martin Prieto Beaulieu.

"Inte så märkvärdigt"

Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo personvagnars bolagsstyrelse, konstaterar att det som nu händer i bolaget är en "ganska naturlig process".

– Det är inte så märkvärdigt. Vi är en i jämförelse ganska liten tillverkare på en global marknad. Det är lätt för oss att ställa om vår produktion. För Torslandaverken spelar det ingen roll om vi gör bilar med el- eller bensinmotorer. Det har ingen påverkan så länge bilen som produceras är efterfrågad, säger han och fortsätter:

"Kommer att ske långsiktigt"

– Det här kommer att ske långsiktigt, kanske under en tioårsperiod. Som det ser ut i dag kommer dieselmotorerna att försvinna hos de flesta biltillverkare. I framtiden får vi en blandning av fullelektriska bilar och plugin-hybrider.

För fabriken i Skövde som i dag tillverkar dieselmotorer och bensinmotorer, i förhållandet 60 och 40 procent, innebär det en omställning mot enbart bensinmotorer.

– Där ligger investeringar för att ställa om produktionen på fem, sex års sikt. Alla bilar i framtiden blir som sagt inte fullelektriska, utan många har två motorlösningar med både bensin- och elmotor, säger Glenn Bergström.

Glenn Bergström tror inte att satsningen kommer att leda till så många fler jobb.

– I Sverige är det marginellt. Det kanske handlar om några hundra jobb totalt i Sverige på lång sikt. Expansionen kommer snarare i Kina och Nordamerika i de nya fabrikerna där, säger Bergström.

Hermansson: "Volvos besked bra för Göteborg"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, jublar över Volvos beslut.

– Det är fantastiskt roligt att Volvo väljer att ta steget och gå i bräschen. Det hedrar dem. Det är bra för stan och för fordonsklustret här. Vi, Göteborg, kommer att dra till oss andra företag och affärsmöjligheter och därmed jobb och tillväxt, säger hon.

Hon konstaterar att det känns särskilt roligt för henne själv, "som gammal volvoit" att bilen blivit en del av lösningen på klimatfrågan.

– När jag jobbade på Torslanda i början av 80-talet var bilen mest bara dålig för miljön, med utsläpp och buller. Nu är den en del av lösningen på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig då, säger Ann-Sofie Hermansson.