Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla asylsökande portas från simhallen

Här, på simhallen i Årjäng, stoppas asylsökande från att bada.

Owe Lindström, chef över medborgarservice i Årjäng, är den person som tagit beslutet tillsammans med flyktingboendena i kommunen.

En vuxen man höll på att drunkna i simhallen i Årjäng i helgen.

Därför portas nu de asylsökande i kommunen från badet den här veckan.

– Jag har tagit beslutet i samråd med asylboendena, säger Owe Lindström, chef för medborgarservice i Årjäng.

I lördags var en asylsökande man och badade i simhallen i Årjäng. Det kunde ha slutat i en tragedi – när personalen upptäckte mannen på botten i bassängen.

– Det har varit många drunkningstillbud och det här var det allvarligaste. Han upptäcktes på 3,5 meters djup. Personalen gjorde precis enligt rutinerna och personen klarade sig bra, säger Owe Lindström, chef för medborgarservice och ansvarig för Årjängs simhall.

"Har inte respekten för vattnet"

Efter det har han tillsammans med de två asylboendena i kommunen bestämt att ingen asylsökande får besöka simhallen den här veckan, vilket Nya Wermlands-Tidningen tidigare skrivit om.

I Årjäng bor det, enligt Owe Lindström, omkring 360 människor som söker asyl.

– Många besöker simhallen och tycker det är jättetrevligt, det tycker vi också. Men de är bevisligen inte vana vid simhallar och har inte respekten för vattnet som vi andra har på grund av den ovanan. De hoppar ut på djupet utan att kunna simma, säger Owe Lindström och fortsätter:

– Vad vi har sett kan den övervägande delen inte simma. Sedan är det ett antal som kan simma. Några har sim- och gymkort och de kommer få fortsätta.

Kan få kritik

Owe Lindström hoppas att kunna öppna simhallen för alla igen nästa vecka.

Fram till dess ska man skapa en säkrare miljö i och omkring badet.

– Under den här tiden håller vi på och ta fram broschyrmaterial som vänder sig direkt till den asylsökande, som kommer att översättas till de aktuella språken. Får jag klartecken från asylboendena att de nått ut kommer vi öppna igen på måndag, säger Owe Lindström.

Kan ni komma att få kritik för det här beslutet?

– Det kan vi säkert få, men för mig är det ganska lätt. Jag har hellre 360 asylsökande som inte får bada på en vecka, än en drunknad i simhallen.