Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorgen efter Alirezas död: ”Kunde inte fatta”

Alireza Norouzi, 18, från Orust dog i flygkraschen i Iran.
Foto: PRIVAT
Olycksplatsen där planet kraschade.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alireza Norouzi, 18, från Orust satt på flyget hem från Iran efter att ha hälsat på sina nära och kära under jullovet. 

Tillsammans med de andra 175 personerna ombord på Boeing-planet som precis lyft i Iran dog han när planet störtade i marken.

– Först kunde jag inte fatta, jag tänkte att det inte kunde stämma, säger Charlotta Andersson, som tidigare var Alirezas gode man.

Alireza Norouzi kom till Sverige som ensamkommande 2015. På jullovet skulle han för första gången sedan han kom till Sverige lämna Orust på Västkusten för att åka till Iran och hälsa på sina nära och kära.

Men han kom aldrig hem – i stället blev han en av de 176 personer som dog när Boeing-planet från Iran mot Ukraina kraschade i marken strax efter start. Alla ombord dog.

Charlotta Andersson, som varit god man men även ställföreträdande vårdnadshavare till Alireza Norouzi, berättar om chocken när dödsbeskedet kom. 

– Först kunde jag inte fatta, jag tänkte att det inte kunde stämma. Sannolikheten att någon jag känner sitter i ett kraschat plan finns inte ens. Jag kände att något måste ha blivit fel. Men jag fick kontakt med hans bror för att höra om det stämde, brorsan var jätteledsen och intygade att det var sant. Men jag kunde ändå inte tro på det. När jag såg nyheterna förstod jag också, det fanns ingen möjlighet till överlevnad, säger hon. 

”Väldigt svårt att ta in” 

Alireza bodde på Orust på Västkusten. Han gick också tredje året på tekniska programmet på gymnasiet i grannkommunen Stenungsund.

– Han hade väldigt höga betyg och var väldigt ambitiös. Det är få som satsar så mycket och även lyckas åstadkomma så mycket på kort varsel. Han var oerhört intelligent, säger Charlotta Andersson.

Samtliga 176 människor ombord dog i flygkraschen.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Hon träffade Alireza senast dagen innan han åkte till Iran tillsammans med sin bror för att hälsa på sina nära och kära över jul och nyår.

Brodern skulle också hem till Sverige igen, men Alireza tog ett tidigare plan för att hinna hem till skolstart.

– Vi har haft tät kontakt hela tiden. Han var hemma hos mig senast dagen innan han åkte. Han hjälpte mig med datorn och lämnade in nyckeln, jag lovade att jag skulle vattna blommorna och ta in nyckeln och så, säger hon.

Charlotta Andersson beskriver Alireza som en ambitiös man som lyckats åstadkomma mycket.

– Han var väldigt artig, skötsam, snäll och omtänksam, säger hon.

Skolan flaggar på halv stång

För omgivningen har det varit en stor tragedi att få dödsbeskedet. På torsdagen reste Nösnäsgymnasiet i Stenungsund, som Alireza Norouzi gick på, flaggan på halv stång för att sörja sin elev. 

Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet, säger att man fick dödsbeskedet på torsdagsmorgonen och har agerat därefter. 

– Vi har informerat lärare och elever och gjort i ordning ett minnesrum som är bemannat med skolkuratorer, säger han till GT under dagen. 

Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet.
Foto: Pressbild

Han berättar att man också har upprättat ett minnesrum på skolan. 

Alireza Shafiee, Alireza Norouzis tidigare lärare, säger till TT att det är en stor förlust. 

– Han var extremt intelligent och motiverad att skapa en framtid i Sverige.

Fotnot: Alireza Norouzis bror har via Charlotta Andersson godkänt att vi publicerar namn och bild.