Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Alingsås Tidning kommer inte ut på tisdagen

Alingsås tidning kommer inte ut under söndagen.Foto: Daniel Olsson
Koncernen bakom Alingsås tidning har stora problem.Foto: LEOTRIM JUSUFI

Det är fortsatt kris i tidningskoncernen som står bakom bland annat Alingsås Tidning.

Under måndagseftermiddagen stod det klart att Alingsåsborna inte får någon pappersutgåva av tidningen på tisdagen.

– VTD kommer inte att distribuera tidningen i morgon och det handlar om att vi vill ha betalt för våra tjänster, säger VTD:s vd Johan Hansson.

Förra veckan meddelade Alingsås Tidning att utgivningen av deras papperstidning skulle upphöra temporärt – efter att den kommit ut i 154 år.

Det resulterade i att Alingsåsborna inte fick någon papperstidning under torsdagen. Bakgrunden är en skuld till distributionsbolaget VTD, och enligt Alingsås tidnings ledning stoppade utgivningen på grund av ett beslut från VTD.

”Alingsås Tidning delas inte ut i morgon torsdag. Beslutet att stoppa distributionen har fattats [av] VTD:s och Stampens VD Johan Hansson. Vi hänvisar vidare frågor till honom”, skrev företagsledningen till GT då.

Stoppas för andra gången

Trots tvisten med VTD kom tidningen dock ut i pappersform under lördagen.

Alingsås tidning är en tredagarstidning – och nästa utgivningsdag skulle vara i morgon tisdag. Men nu meddelar VTD:s vd Johan Hansson att så inte blir fallet.

För andra gången på mindre än en vecka stoppas utgivningen, vilket innebär att Alingsåsborna inte får någon papperstidning under tisdagen.

– VTD kommer inte att distribuera tidningen i morgon och det handlar om att vi vill ha betalt för våra tjänster. Mer än så att kan jag inte kommentera i nuläget, säger VTD:s vd Johan Hansson under måndagseftermiddagen.

Familjen öppen för att sälja

Tisdagens tidning kommer alltså inte att tryckas och distribueras som papperstidning, men kommer att finnas att läsa som e-tidning, förklarar AT på sin hemsida.

I förra veckan kommenterade en av ägarna Susanna Michelsen krisen på tidningen.

”Situationen är beklaglig”, skrev hon i ett mejlsvar till GT.

Michelsen berättade i mejlintervjun att familjen är öppen för att sälja tidningen och att en ansökan om utvidgat driftsstöd lämnats in. Familjen Michelsen har ägt Alingsås Tidning sedan starten 1865. 

Bengt Michelsen, 91, är ägare, chefredaktör och ansvarig utgivare och sonen William är vd och delägare. Susanna Michelsen är också delägare.

”Hårdnad konkurrens”

– Tidningsbranschen har – som de flesta vet – gått igenom omfattande förändringar under senare år. Det har inneburit stora utmaningar för de flesta tidningsföretag i landet, med bland annat hårdnad konkurrens från sociala medier och vikande annonsintäkter, som resultat, skrev Susanna Michelsen i mejlet.

– Upp emot 70 procent av tidigare annonsintäkter för en del tidningar går nu till digitala medier som Google och Facebook. Med förlusten av dessa intäkter är det svårt eller nästan omöjligt att upprätthålla en tidning ekonomiskt utan statligt stöd. Många tidningar har överlevt endast tack vare mycket omfattande statliga subventioner eller presstöd, medan WMB har erhållit endast minimalt stöd under 2018 och 2019.

Marcus Löfström är ordförande i journalistklubben på Alingsås tidning. Han konstaterar att det är mycket svårt att arbeta under de förhållanden som råder just nu. 

”Vi mår jättedåligt”

Trots den dåliga arbetsmiljön gör de anställda allt för att tidningen ska komma ut förklarar han:

– Vi mår jättedåligt och svävar i väldigt stor ovisshet. Kontakten med högsta ledningen är högst bristfällig. Att det överhuvud taget kommer kvalitativa tidningar i någon form, tryckta eller som e-tidning, är tack vare oss som jobbar på golvet med det redaktionella, annonsförsäljning, med ekonomi och med kundbemötande.

Arbetet med journalistiken fortsätter alltså som vanligt under veckan.

– Men under väldigt dåliga förhållanden. Det känns fruktansvärt. Vi är mycket oroliga för våra jobb. Det läge som är just nu talar inte för att det finns en framtid för tidningen, säger Marcus Löfström.