Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alingsås Tidning saknar pengar – hoppas på driftstöd

Krisen på Alingsås Tidning fortsätter.Foto: LEOTRIM JUSUFI
På tisdagen kom tidningen återigen inte ut med någon pappersupplaga och regionala skyddsombud för facket har gett krav till ägarbolaget om arbetsmiljöproblemen.Foto: ALINGSÅS TIDNING / TT NYHETSBYRÅN

Krisen på Alingsås Tidning fortsätter.

På tisdagen kom tidningen återigen inte ut med någon pappersupplaga och regionala skyddsombud för facket har gett krav till ägarbolaget om arbetsmiljöproblemen, skriver Journalisten.

Nu ställer vd:n för ägarbolaget sitt hopp till Mediestödsnämnden.

Alingsås Tidning har drivits i fem generationer familjen Michelsen, sedan 1865. Men de senaste åren har ägarbolaget WM Media haft stora problem med ekonomin.

Vid ett par tillfällen de senaste veckorna har papperstidningen inte kunnat distribueras till prenumeranterna. 

Stampenägda distributionsbolaget VTD har stoppat sina tjänster för att de inte fått betalt.

På tisdagen skriver Journalisten att Alingsås Tidning inte kom ut under tisdagen heller. 

Något som påverkar de anställda. 

– Medarbetarna mår inte bra. Vi har gått från en dålig till en katastrofal arbetsmiljö på några veckor. Det är mycket pressande att inte veta om det kommer ut någon tidning och om man kommer att få lön vid månadens slut, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på WM Media, till Journalisten.

Har inte pengar till löner 

Detta har lett till att regionala skyddsombud på Journalistförbundet ställer krav på ägarbolaget med anledning av hur medarbetarna mår, de kräver exempelvis att de anställda ska få tillgång till företagshälsovård. 

Just nu har ägarbolaget, enligt Journalistens artikel, inte pengar att betala de anställdas löner. Men William Michelsen, vd för WM Media, har ändå hopp.

Bengt Michelsen, 91, chefredaktör och ägare samt far till vd William Michelsen.Foto: LEIF R JANSSON / TT

”Företaget har betydande utestående kundfordringar och räknar med att få tillräckliga intäkter till löneutbetalningarna i slutet av september”, skriver han till Journalisten, och menar att vikande annonsintäkter är orsaken bakom krisen:

”Med förlusten av dessa intäkter är det svårt eller nästan omöjligt att upprätthålla en tidning ekonomiskt utan statligt stöd. Vi är hoppfulla om att kunna få ett utökat driftsstöd från Mediestödsnämnden.”

Mediestödsnämnden sammanträder

Mediestödsnämnden har möte onsdagen den 18 september.

Kammarrättslagman Anita Linder är ordförande i Mediestödsnämnden. Hon kan inte på förhand tala om ifall nämnden kommer att ta upp frågan om Alingsås Tidning under onsdagens sammanträde.

– Det kan jag inte tala om förrän protokollet blir offentligt. Det blir det en vecka efter mötet.

Hon förklarar att driftsstöd som regel ges för ett år, från den period som den aktuella medieaktören ansökt från. 

– Nu vet jag inte vilken period som gäller i det här fallet, säger hon.