Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ägaren till Alingsås Tidning begär företaget i konkurs

Alingsås Tidning begärs i konkurs.Foto: LEOTRIM JUSUF
Alingsås Tidning begärs i konkurs.Foto: LEOTRIM JUSUFI
Foto: ALINGSÅS TIDNING / TT NYHETSBYRÅN

Ägaren till WM Media, som ger ut Alingsås Tidning, har begärt företaget i konkurs. 

Beskedet kommer dagen efter att tidningen nekats utökat driftstöd.

– Självklart känns det tungt. En tidning som getts ut i nästan 155 år går i graven, i alla fall i sin nuvarande form, säger redaktionschefen Urban Kärvling.

GP var först med att berätta om konkursbegäran.

Enligt tidningen var det ägarfamiljens vd William Michelsen som själv lämnade in ansökan till Alingsås tingsrätt under onsdagseftermiddagen. Härnäst ska en konkursförvaltare utses.

Torsdagens tryckta tidning kommer inte ges ut.

I koncernen ingår också Lerums Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning.

Redaktionschef Urban Kärvling säger att beskedet var väntat. Personalen fick beskedet under onsdagen.

– Vi har fått information av vår vd William Michelsen att han lämnat in en begäran om konkurs för företaget, säger Kärvling och fortsätter:

– Det är som du förstår inte oväntat med tanke på de problem vi haft. Företagsledningen och ägarna har haft hopp om utökat presstöd men det fick vi inte och då säger de att det inte finns någon möjlighet längre.

”Det känns tungt”

Ansökan sker efter gårdagens besked från Mediestödsnämnden. Nämnden nekade utökat driftstöd till den sedan länge krisande tidningen.

Enligt Urban Kärvling är det oklart vad som kommer hända.

– Det ska utses en konkursförvaltare. Sedan ska han ta ställning till om detta ska drivas vidare. Vi får gå till jobbet som vanligt i morgon, tills konkursförvaltaren säger något annat.

Hur känns det?

– Det känns ju tungt. Jag har varit här i nästan 25 år. Det är klart att det känns, säger Urban Kärvling.

Marcus Löfström är ordförande i journalistklubben på Alingsås Tidning. Han beskriver det som ett stort demokratiproblem om tidningen läggs ned.

– Framför allt är det väldigt tråkigt för våra läsare i tre kommuner som jag vet har uppskattat oss väldigt mycket och som behöver en stark tidning som bevakar deras intressen, säger Marcus Löfström.

Starka reaktioner

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.Foto: TOR JOHNSSON / SJF

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, beklagar beskedet och lyfter de ekonomiska problem som präglar stora delar av dagspressen.

– Det är alltid beklagligt när det är den här typen av ekonomiska problem i branschen. Tyvärr har vi sett det här tidigare, att man balanserar på marginalen och sedan händer något med intäkterna eller utgifterna som gör att det tippar över, säger hon och fortsätter:

– Mina tankar är hos medlemmarna som har det tufft. Det har varit ovisst under en längre tid när det varit uppenbart att det funnits ekonomiska problem. Det är beklagligt att man (ägarna, reds.anm) driver det så långt att man hamnar i det här läget.

Hyllert betonar också demokratiaspekten.

– Det här är ett demokratiskt problem, många  lokaltidningar i Sverige finns inte längre. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer fortsätta finnas lokaltidningar på orterna där Alingsås Tidning och de andra tidningarna finns.

Jeanette Gustafsdotter, vd för TidningsutgivarnaFoto: OLLE SPORRONG

Jeanette Gustafsdotter är vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU.

– Det är väldigt tråkigt eftersom lokaltidningar är väldigt viktiga för den lokala demokratin. Det här är ett resultat av att vi befinner oss i ett annat medielandskap än vi befann i oss tidigare. Det är dock, än så länge, inte så vanligt att en lokaltidning går i konkurs. 

Kommer vi ser mer konkurser i framtiden?

– Jag hoppas inte det. Men vi vet att lokaltidningarna – alla tidningar – har det tufft. Vi kan konstatera att det är tufft på marknaden och vi vet med säkerhet att medielandskapet kommer förändras, men vi vet inte hur, säger Gustafsdotter.

Politikerna beklagar

Politikerna i Alingsås beklagar beskedet. 

Daniel Filipsson, M, kommunstyrelsens ordförande, säger:

– Efter den senaste tidens nyhetsrapportering så var det ett väntat besked, men det är naturligtvis tragiskt. En lokaltidning är en viktig del av demokratin och det här är en institution som försvinner. Sedan får man hoppas att det kommer en ny aktör som ser ett värde i upptagningsområdet. Det är tragiskt men samtidigt får vi ha en tro på framtiden ändå.

Simon Waern, S, vice ordförande i kommunstyrelsen, skriver så här i ett mejl:

Det hela är mycket ledsamt. Alingsås Tidning har i över 150 år spelat en mycket betydelsefull roll i lokalsamhället. Tidningen är en del av stadens och kommunens identitet. Vi får hoppas att det tomrum som nu skapas inom kort fylls av en ny aktör. Alingsås behöver en verkligt aktiv lokaltidning!

Anrik tidning

Alingsås Tidning har drivits i fem generationer av familjen Michelsen, sedan 1865. Men de senaste åren har ägarbolaget WM Media haft stora problem med ekonomin. Företaget genomgick en rekonstruktion under 2016. 

Vid flera tillfällen de senaste veckorna har papperstidningen inte kunnat distribueras till prenumeranterna. Distributionsbolaget VTD, som ägs av Stampen, har stoppat sina tjänster för att de inte fått betalt av WM Media. 

De anställda har heller inte fått sin lön i tid under en period på flera månader. Men under onsdagen betalades månadens lön ut till samtliga anställda, bekräftar Marcus Löfström.

Alingsås Tidning uppger på sin egen hemsida att tidningen inte kommer tryckas eller delas ut till prenumeranterna på torsdagen men att den finns att läsa som e-tidning på deras hemsida. Alingsås tidning ges normalt sett ut tre dagar i veckan.

GT söker Alingsås Tidnings ägare, som ska återkomma med en kommentar.