Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aline och Rasmus förlorade jobben – hittade nya direkt

Aline Arnell, 22, fick nytt jobb på Ica när restaurangen hon jobbade på korttidspermitterade.Foto: Privat
Rasmus Ehrnborn, gitarrist, basist och trummis, har bytt musikerlivet mot jobb på Ica under coronakrisen.Foto: Ilona Gerasymova

Restaurangpersonal och kulturarbetare är bland dem som har det särskilt tufft med arbete just nu.

Samtidigt behöver andra branscher nyanställa.

Aline Arnell, 22, serverade på krogen och Rasmus Ehrnborn, 41, turnerade som musiker – båda fick snabbt nytt jobb på Ica.

– När restaurangen korttidspermitterade blev jag sugen på en ny utmaning i stället för att bara jobba två dagar i veckan, säger Aline Arnell som nu har bytt krogen mot delikatessdisken.

Aline Arnell arbetade med servering på Fiskekrogen i Göteborg. När restaurangen korttidspermitterade personal till följd av coronaviruset började hon snabbt se sig om efter ett annat jobb.

– Jag blev sugen på en ny utmaning i stället för att bara jobba två dagar i veckan, säger hon och berättar att hon tipsades av en kompis, som jobbar på Ica, om att butiken behövde anställa personal.

 

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma 

 

Hon fick komma på intervju och i måndags började introduktionen till det nya jobbet i delikatessavdelningen på Ica Kvantum Munkebäck i Göteborg. Torsdagen var hennes första ordinarie arbetsdag.

– Jag kände att nu tar jag chansen och lär mig något nytt. Det roligaste jag vet är att träffa och prata med människor. Det får jag ju fortsätta med här, säger Aline Arnell.

Aline Arnell på sitt nya jobb i delikatessdisken på Ica.Foto: Privat

”Det gick över en natt”

Rasmus Ehrnborn, 41, är frilansmusiker och spelar med olika band både i Sverige och på turnéer utomlands.

– Det gick över en natt, från fullt i almanackan till helt tomt. Men pengarna ska in och då får man vara kreativ, säger han.

Även Rasmus Ehrnborn tipsades av en vän om jobb på Ica i Munkebäck.

– Jag sökte jobbet på studs, i samma sekund jag fick messet från min kompis. Sedan gick det snabbt. Jag började i måndags. Det känns skönt. Både inkomstmässigt och att inte bara gå och dra på dagarna. Det pallar jag inte med, säger han och tillägger:

– Visst är det tråkigt att jag inte kan jobba med det jag är bäst på, men detta verkar vara en jättetrevlig arbetsplats. Så jag får köra på och se vad som händer i framtiden. Jag hoppas att mitt vanliga jobb kommer i gång igen.

Rasmus Ehrnborn fick tips om jobb på Ica av en kompis. Nu ska han jobba medFoto: Ilona Gerasymova

Ica-handlaren Pelle Collins, som anställt Aline och Rasmus, berättar att flera personer som fått lämna jobb i andra branscher fått nytt arbete hos honom.

”Ökad belastning och efterfrågan”

– För någon vecka sedan kände vi att vi behöver förbereda oss på att vara väl bemannade, beroende på alltifrån ökade sjukskrivningar till en situation med ökad belastning och efterfrågan. Därför lade vi ut en platsannons på Facebook, berättar han.

På en vecka kom 300 ansökningar.

– Det är mycket för oss. Sedan 1 mars har vi anställt 24 personer i vår verksamhet. Jag har nu 174 aktiva personer i mitt personalsystem. 18 av de nyanställda är helt nya, och sex är nygamla som kommit tillbaka från jordenruntresor som de fått avbryta och liknande, säger Pelle Collins.

Många av de som nu sökt sig till Ica-butiken i Munkebäck kommer från helt andra branscher.

– Det är från restauranger och hotell, någon som arbetat på Landvetter flygplats, och även en så kallad daytrader (handlar med aktier på kort sikt, reds anm.).

Pelle Collins berättar att han fått samtal direkt från hotell och restauranger som erbjudit sig att bli partners i att rekrytera personal.

– De känner ju ett ansvar för sina medarbetare och försöker hitta nya lösningar för dem, säger han.

 

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester