Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Oskarson mördade försvunne Ali-Reza, 31

Peter Oskarson döms till 14-års fängelse för mordet på Ali-Reza.
Peter Oskarson har berättat för människor i sin närhet att han mördat Ali-Reza i Göteborg.Foto: Polisen
Peter Oskarson döms till 14 års fängelse av Göteborgs tingsrätt.Foto: LENNART REHNMAN

I tre års tid har Ali-Reza, 31, varit spårlöst försvunnen.

Någon kropp har aldrig hittats, men för nära och kära har Peter Oskarson, 39, berättat att han tagit livet av honom – och i hans gamla lägenhet i Göteborg hittades blod från Ali-Reza.

Nu döms Oskarson till 14 års fängelse för mord.

I september 2016 sa Ali-Reza till sin dotter att han skulle gå och köpa cigaretter och lämnade bostaden.

Sedan dess har ingen sett till honom.

Ali-Reza har blivit mördad fastslår Göteborgs tingsrätt – och den nu dömde gärningsmannen heter Peter Oskarson.

Ett år efter Ali-Rezas försvinnande fick polisen in ett hett tips som ledde till just Oskarson. Tipset sade att Ali-Reza hade blivit mördad i Oskarsons lägenhet i östra Göteborg – och att det fanns en kroppsdel i frysen.

När polisen senare undersökte lägenheten, som vid det laget sålts och fått en annan ägare, hittades blodspår på bland annat väggar och skåp – och enligt analyssvaren talade allt ”extremt starkt” för att det var Ali-Rezas blod. 

Ali-Reza, 31, mördades, men kroppen har inte hittats.Foto: Privat

Berättade om dådet

Dessutom hade Peter Oskarson berättat för människor i sin närhet att han tagit livet av Ali-Reza. En man han tidigare var bekant med, sedan de träffats i ett annat sammanhang. 

Hans avslöjande för anhöriga, samt att offrets telefon kopplat upp sig vid en mast i närheten av lägenheten vid tidpunkten för försvinnandet, gör att tingsrätten känner sig övertygade:

Ali-Reza är död och det på grund av Peter Oskarson.

Ytterligare en man pekades ut och åtalades för samma brott, men han frias helt då bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom.

Peter Oskarsons straff

Därmed anses Peter Oskarson vara ensam ansvarig för det inträffade. Mördarens straff: 14 års fängelse.

– Jag är i stora delar nöjd med att han döms. Sedan får jag fundera på om jag vill klaga på påföljden, säger åklagaren Johan Udén.

Då kroppen inte har hittats går det heller inte att säga säkert att den är styckad, konstaterar Udén. Att Ali-Reza mördats råder det dock inget tvivel om, konstaterar han.

Varför dådet inträffade har det inte framkommit något tydligt svar på, enligt Göteborgs tingsrätt.

”Vad som varit motiv för brottet och de närmare omständigheterna kring brottet är oklart”, skriver man i domen.

– Jag har pratat med en av mina klienter. Hon säger att samtidigt som hon är lite lättad över att en person trots allt fälls för mord är hon besviken över att det blev 14 års fängelse och inte livstid, och att den andra tilltalade frikänns, säger målsägandebiträdet Mia Sandros.

Mördaren kommer överklaga

På torsdagseftermiddagen, några timmar efter det att domen fallit, hade Peter Oskarsons advokat Lars Andersson inte varit i kontakt med sin klient.

– Jag har inte gått igenom domen så noga så att jag kan ge några vettiga kommentarer, men jag upplever det som att det från tingsrättens sida inte fanns något bemötande vad gäller alternativa förklaringar, säger advokaten.

Lars Andersson menar att Peter Oskarson kommer att överklaga domen.

– Det ser jag som en självklarhet när man mot sitt nekande döms till 14 års fängelse, säger han. 

Peter Oskarson döms också för stöld, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Han åtalades även för brott mot giftefriden, något han inte fälls för då tingsrätten anser att hans agerande efter dådet faller in under rubriceringen ”mord”.