Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ali Khans överhuvud får 26 000 kronor i skadestånd

Hashem Ali Khan.
Foto: YOUTUBE
Polisen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hashem Ali Khan, 62, har pekats ut som överhuvud för släkten Ali Khan i Göteborg. 

I somras frigavs han efter misstankar om vapenbrott – och krävde då tre miljoner kronor i skadestånd.  

Nu har JK kommit med sitt beslut: Ali Khan får 26 000 kronor. 

62-årige Hashem Ali Khan, utpekad som överhuvud för det kriminellt belastade släktnätverket Ali Khan i Göteborg, satt under närmare en månad frihetsberövad för inblandning i en vapenhärva. 

Men utredningen mot honom lades ner och alla misstankar avskrevs. 

Det var i somras. 

Efter att ha suttit frihetsberövad krävde Ali Khan, som också anses vara en andlig ledare, tre miljoner kronor i skadestånd. 

Det har varit ett särskilt ömmande fall som har förorsakat mycket skada på Ali Khans anseende”, skrev hans advokat i skadeståndsansökan, och syftade bland annat på medierapporteringen kring fallet. 

Får 26 000 kronor

Åklagaren Anette Wiberg-Koffner skrev i slutet av juli, i samband med att Ali Khan släpptes, att det inte gått att bevisa att Hashem Ali Khan gjort sig skyldig till brott. 

Till tingsrätten skrevhon: 

Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att aktuell person som varit misstänkt har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Justitiekanslern (JK) har nu kommit med sitt beslut angående skadeståndskravet – och ser inga skäl att göra avsteg från praxis. 

Skadeståndssumman landar på 26 000 kronor. 

Frihetsberövandet i somras varade till den 4 juli då misstankarna lades ner. Frisläppandet föranleddes av att en yngre släkting anmälde sig som innehavare till lokalen, där en kulsprutepistol och en automatkarbin hade hittats. 

Även släktingen friades dock nyligen av tingsrätten i målet.