Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ali Khan-ledaren kräver tre miljoner i skadestånd

KRÄVER MILJONER. Hashem Ali Khan kräver tre miljoner i skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad misstänkt för grovt vapenbrott.
Foto: YOUTUBE
Häktet i Göteborg.
Foto: GT/EXPRESSEN

62-årige Hashem Ali Khan, utpekad som överhuvud för släkten Ali Khan i Göteborg, kräver miljonskadestånd av staten.

Han satt under närmare en månad frihetsberövad för inblandning i en vapenhärva, men utredningen mot honom lades ner.

”Det har varit ett särskilt ömmande fall som har förorsakat mycket skada på Ali Khans anseende”, skriver hans advokat i skadeståndsansökan.

Den ostraffade Hashem Ali Khan har av polisen uppgetts vara överhuvud för släkten Ali Khan i Göteborg. Delar av släkten har av polisen pekats ut som ett kriminellt nätverk med en dominerande ställning i Göteborgs nordöstra förorter.

Hashem Ali Khan greps på förmiddagen den nionde juni i samband med ett vapentillslag. Han misstänktes inledningsvis för grovt vapenbrott och häktades 12 juni. Den fjärde juli frigavs han dock – och nu kräver han miljonskadestånd.

I en ansökan till Justitiekanslern skriver han genom sin advokat:

Det har varit ett särskilt ömmande fall som har förorsakat mycket skada på Ali Khans anseende och välmående genom nyhetsartiklar med namn och bilder”.

Kräver miljoner

Han kräver nu tre miljoner kronor i ersättning.

GT har tidigare rapporterat om hur Hashem Ali Khan tidigt tog kraftigt avstånd från anklagelserna:

”Hashem Ali Khan är en andlig ledare (imam) som inte har och heller inte vill ha någonting med några vapen att göra utan i stället tar avstånd från vapen och våld”, skrev hans advokat i ett överklagande av häktningen i juni. 

Hashem Ali Khan frigavs i början av juli. Åklagaren Anette Wiberg-Koffner, som inte gått att nå för en kommentar, skrev sedan i slutet av juli till tingsrätten att det inte gått att bevisa att Hashem Ali Khan gjort sig skyldig till brott:

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att aktuell person som varit misstänkt har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”

Åklagaren: ”Kan omprövas”

Anette Wiberg-Koffner har tidigare också sagt till GT:

– Vi har kommit till ett stadie där vi anser att vi inte kan få en fällande dom.

– Men det är alltid så att om det dyker upp nya omständigheter så kan det alltid omprövas.

GT söker advokaten Edip Samuelsson, som tidigare sagt att Hashem Ali Khan är lättad över att ha avförts från utredningen. 

– Han är lättad och glad att detta nu ligger bakom honom.

En annan uppsatt man i Ali Khan-nätverket sitter dock fortfarande häktad i ärendet. Mannen, som är i 40-årsåldern, överlämnade sig själv till polisen efter nästan tre veckor på flykt.

Bakgrunden är ett polistillslag i juni mot en företagslokal i Göteborg, med anknytning till familjen, där vapen hittades.