Ali, 1,5, försvann från dagis - satt fast i grop

Foto: Lars Andersson/Privat

Ali, 1,5 år gammal, försvann på förmiddagen från Kalvhagens förskola på Öxnehaga i Huskvarna.

Det blev ett stort sökpådrag under flera timmars tid.

Vid 15-tiden hittades pojken - i en grop på förskolans område.

– Nu är vi väldigt lättade, säger Alis föräldrar Tamam och Nabil till GT på onsdagseftermiddagen.

Det var strax innan klockan halv tolv på onsdagsförmiddagen som polisen fick larmet om att en 1,5-årig pojke försvunnit från en förskola i Huskvarna.

– Han sågs senast av personalen när de åkte pulka på gården till förskolan, men sedan upptäckte de att han var borta, säger Bo Gunnarsson vid Jönköpingspolisen.

Vid 15-tiden på onsdagen hittades Ali - inne i ett buskage på förskolans område.

– Pojken har hittats inne på förskolans område, buskaget ligger i en slänt. I buskpartiet finns ett hål som är cirka 30 centimeter brett och cirka en meter djupt. Pojken har trillat ner, inte med huvudet först utan han har stått i detta hål, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

Fast i slukhål

Enligt polisen finns det varken några markarbeten eller rör kring hålet.

– Utan här har vi nog med naturkrafter att göra, som påverkat jordlagret. Det här är bitvis gammal åkermark och det är uppfyllt så vi tror att det myckna regnandet och grundvattnet har släpat bort jordmassor och skapat det här, så att det blir ett så kallat slukhål. Det är inget hål som någon har grävt eller så, utan ett hål som naturen helt själv har gjort, säger Göran Gunnarsson.

Så det är ett slukhål?

– Ja, helt klart. Det är något i den stilen, säger Göran Gunnarsson.

GT träffade familjen när de kom ut från sjukhuset strax innan 18-tiden på onsdagseftermiddagen. Det var märkbart lättade föräldrar till Ali som via GT passade på att skicka en hälsning:

– Vi vill tacka polisen och allmänheten och passa på att rikta ett särskilt tack till kvinnan som hittade Ali och till killarna som lyfte upp honom ur gropen. Nu är vi väldigt lättade, hälsar mamma Tamam och pappa Nabil via GT.

Blev inte knuffad

Det finns ingen misstanke om att någon skulle ha knuffat ner pojken i håret.

– Han har nog själv tittat lite för djupt i det här hålet och kanat ner i det, säger Göran Gunnarsson.

Det tog fyra timmar att hitta pojken, och han upptäcktes då av en slump när en kvinna upptäckte hålet.

– Trots att personal och polis sökt i området två gånger har man inte sett hålet utifrån. Jag pratade med presstalesmannen som var på plats och han stod en och en halv meter ifrån och tittade in i buskaget, men då ser man faktiskt inte det här hålet, säger Göran Gunnarsson.

– Får man inte in några tips när man går ut så brett som vi gjorde i sociala medier och sprider fotografer, men ändå inte får några heta tips, då förstår man att han måste finnas någonstans i närheten, då kan han inte ha kommit speciellt långt.

Borde man inte ha sökt igenom området mer grundligt?

– Det har man gjort. Man sökte igenom hela förskolan. Men presstalesmannen som var på plats stod en och en halv meter ifrån men man ser inte hålet. Du ser det knappt, 30 centimeter, hur brett är det? Det är mycket svårupptäckt, det här hålet.

Hur mår pojken?

– Han ska vara vid god vigör. Han ska ha skrikit och gråtit så att de funktionerna är i gång på honom, säger Göran Gunnarsson.

Pojken ska ha undersökts av läkare och återförenats med sin familj.

En anmälan om framkallande av fara för annan har upprättats.

Gropen ska utredas

Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun, har varit på plats vid förskolan.

– Vi är väldigt lättade över att det här fick ett lyckligt slut. Nästa fundering är hur det här hålet inne på gården har kunnat uppstå. Det där kommer det att göra sen polisutredning på och vi kommer att anmäla det till arbetsmiljöverket.

Området kring gropen har spärrats av och ska åtgärdas.

– Det tycks vara någon form av sättning i marken som har gjort att det här hålet har uppstått. Man ser det mer eller mindre inte om man inte är precis där hålet är, det är mitt inne i ett buskage, säger Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun.

Man reagerar på att pojken har kunnat vara där så länge utan att bli upptäckt?

– Ja, och jag tolkar det som att han helt enkelt inte har hört. Vi har varit där och ropat, men inte hört några tecken.  Men när han kom upp tolkade vi det ändå som att han var vid god vigör. Han var ledsen och skrek, säger Peter Lindström.

Stor pådrag

Försvinnande av pojken ledde till ett intensivt sökpådrag i Huskvarna på onsdagen. Minst tio patruller var ute och sökte, liksom en helikopter. Både buss- och taxibolag kontaktades kring pojkens försvinnande och en bild på Ali tillsammans med en beskrivning av hans klädsel för dagen skickades ut.

Polisen vädjade allmänheten om tips men hade länge inga spår efter pojken, som hittades först efter fyra timmar.

Den aktuella förskolan ligger i närheten av en sporthall, en skola, en kyrka och en vårdcentral i Öxnehaga. Det finns också bostäder i området. Vid 14-tiden söker en helikopter i området och den omfattande sökinsatsen fortsätter. Kommunens krisgrupp tillkallades medan sökandet efter pojken pågick.