Älgen hade fastnat med hornen i vajrarna som lämnats kvar i skogen. Foto: Jerker JohanssonÄlgen hade fastnat med hornen i vajrarna som lämnats kvar i skogen. Foto: Jerker Johansson
Älgen hade fastnat med hornen i vajrarna som lämnats kvar i skogen. Foto: Jerker Johansson
Älgen fick avlivas av jägare. Foto: Jerker JohanssonÄlgen fick avlivas av jägare. Foto: Jerker Johansson
Älgen fick avlivas av jägare. Foto: Jerker Johansson
Härryda Energi hade fått arbete utfört på platsen och inte röjt upp vajrarna efter. Foto: Jerker JohanssonHärryda Energi hade fått arbete utfört på platsen och inte röjt upp vajrarna efter. Foto: Jerker Johansson
Härryda Energi hade fått arbete utfört på platsen och inte röjt upp vajrarna efter. Foto: Jerker Johansson
Älgen hittades under söndagsmorgonen och verkade då helt utmattad, berättar Jerker Johansson. Foto: Jerker JohanssonÄlgen hittades under söndagsmorgonen och verkade då helt utmattad, berättar Jerker Johansson. Foto: Jerker Johansson
Älgen hittades under söndagsmorgonen och verkade då helt utmattad, berättar Jerker Johansson. Foto: Jerker Johansson

Älgtjur dog efter elbolagets slarv

Publicerad

När den stora älgen var på väg genom skogen i Härryda fastnade den i en vajer. Under söndagsförmiddagen fick älgen avlivas.

Vajrarna hade lämnats kvar på platsen efter att Härryda Energi utfört arbete där.

– Vi tycker att det är otroligt olyckligt och tråkigt att det här har hänt, säger Susanne Ernfridsson, vd på Härryda Energi. 

Det var under söndagen som älgen hittades i Härryda, invirad i vajer.

– Min pappa var ute och gick i skogen i morse och hörde ett ljud. Då var det den här stora älgtjuren som hade trasslat in sig i en massa vajrar. Han kämpade otroligt hårt för att komma loss. Han var helt slutkörd, säger Jerker Johansson.

Det såg ut som att älgen hade kämpat i flera timmar, berättar han. 

Älgen fick avlivas

De kontaktade polisen och en jägare fick till sist komma och avliva älgen.

– En riktigt stor och fin älg. Det här är jättetråkigt.

Älgen hittades i skogen i närheten av Härskogsvägen. Enligt Jerker Johansson är det Härryda Energi som har arbetat med att plocka ner elledningar och inte städat upp efter sig.

– Det är ett enda trassel här av vajrar i skogen, säger han.

Härryda Energis vd: "Otroligt olyckligt"

Enligt Susanne Ernfridsson, som är vd på Härryda Energi, så är det entreprenörer som utför arbete åt Härryda Energi på platsen. Enligt henne har Härryda Energi tydliga rutiner för hur arbetsplatser ska se ut när de lämnas och hon har varit i kontakt med ansvariga hos entreprenören under dagen.

 

LÄS OCKSÅ: Den vita älgen har blivit en världsnyhet

 

– Jag har också skickat ut en medarbetare som har tittat på hur det ser ut på platsen. Entreprenören har inte lämnat arbetsplatsen helt korrekt.

Även entreprenören har tydliga rutiner för arbetsplatser ska se ut när de lämnas, enligt Susanne Ernfridsson.

Susanne Ernfridsson, vd för Härryda Energi beklagar det som hänt. "Nu säkerställer vi att det inte ska kunna hända igen", säger hon.Foto: Jan Töve

– Nu måste vi titta på var det här har brustit, säger hon.

Platsen kommer under söndagen att göras i ordning så att inga fler olyckor kan inträffa.

– Vi tycker att det är otroligt olyckligt och tråkigt att det här har hänt. Nu säkerställer vi att det inte ska kunna hända igen.

Kan klassa som djurplågeri

Polisens presstalesperson Jenny Widén bekräftar att de tagit emot samtal om att en älg hittats invirad i kablar.

I nuläget finns ingen polisanmälan i ärendet enligt Jenny Widén. Enligt henne kan det klassas som djurplågeri om man av grov oaktsamhet tillfogar ett djur lidande.

– Det beror väldigt mycket på omständigheterna om det kan tolkas som djurplågeri eller inte. Gör man ingen anmälan så gör vi ju ingenting. Görs det en anmälan så kommer vi att titta på det, säger hon.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER