"Båda benen på vänstersidan var helt avslagna, ändå hade hon kravlat sig närmare 80 meter innan hon lagt sig för att långsamt dö", säger Niclas Lundsten."Båda benen på vänstersidan var helt avslagna, ändå hade hon kravlat sig närmare 80 meter innan hon lagt sig för att långsamt dö", säger Niclas Lundsten.
"Båda benen på vänstersidan var helt avslagna, ändå hade hon kravlat sig närmare 80 meter innan hon lagt sig för att långsamt dö", säger Niclas Lundsten.
En avslagen backspegel hittades på olycksplatsen, troligtvis har den tillhört bilen som körde på älgkon.En avslagen backspegel hittades på olycksplatsen, troligtvis har den tillhört bilen som körde på älgkon.
En avslagen backspegel hittades på olycksplatsen, troligtvis har den tillhört bilen som körde på älgkon.

Älgens ben slogs av helt – fick lida i onödan

Publicerad

Älgen rammades av en bil – vars förare aldrig brydde sig om att anmälda viltolyckan till polisen.

Agerandet ledde till en utdragen och plågsam död för älgkon, som släpade sin kropp 80 meter med krossade ben innan den slutligen inte orkade mer.

– Det här lidandet pågick troligtvis i flera timmar, säger markägaren Niclas Lundsten.

Det är NWT som först har uppmärksammat den sorliga händelsen som ägde rum på E45:an vid Vålberg. Under förra veckan upptäckte en lokförare en älgko som låg orörlig i snön. Lokföraren meddelade polisen.

– Polisen kontaktade en eftersöksjägare och jägaren i sin tur kontaktade mig, eftersom jag äger marken. Han behövde hjälp att flytta på älgen, säger Niclas Lundsten, 52.

När markägaren anlände till platsen så var det en hemsk syn som mötte honom.

– Man blir förbannat ledsen. Båda benen på vänstersidan var helt avslagna, ändå hade hon kravlat sig närmare 80 meter från E45:an innan hon lagt sig för att långsamt dö, berättar Niclas.

Krossat bäcken

Att bilföraren inte anmälde olyckan till polisen tycker han är under all kritik.

– Det här stackars djurets lidande hade kunnat förkortas avsevärt. Om föraren hade gjort sin plikt så hade det tagit max 30 minuter för en eftersöksjägare att komma till platsen, nu pågick lidandet troligtvis i timmar. Utöver benen så var hennes bäcken också krossat.

Ledtråd: En backspegel

På själva olycksplatsen låg flera lösa benbitar och päls från älgkon. Men också en ledtråd om bilen som körde på den, i form av en eldriven backspegel som slagits loss.

– Man ser att den tillhört en Ford. Vi har gjort vissa efterforskningar och det verkar handla om en Ford Transit. Man kan hoppas att försäkringsbolaget reagerar på skadorna. Det är ju ett lagbrott att inte anmäla en viltolycka med ett större djur, säger Niclas Lundsten.

Enligt lagen så måste en viltolycka anmälas till polisen. Det gäller även djuret inte är synbart skadat. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER