Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älgen sätter skräck i hela villaidyllen – flera attacker

Älgen har i månader satt skräck i det lilla samhället Väröbacka.
Mats Linder visar platsen för attacken .Foto: PRIVAT
Mats Linder chockades av händelsen.Foto: PRIVAT

Mats Linder, 75, stångades till marken i sin trädgård och Christina Almén, 37, låter inte dottern ta sig själv till bussen.

En annan boende fick fly upp på en trave lastpallar.

Den aggressiva älgen har i månader satt skräck i det lilla samhället Väröbacka.

– Jag hade kunnat råka illa ut, det är en stor tjur, konstaterar Mats efter attacken.

Mats Linder skulle ut och hämta skottkärran i trädgården när det obehagliga mötet ägde rum.

– Jag tittade uppåt, det är som ett litet motlut som du måste gå upp för. Helt plötsligt stod jag öga mot öga med en älg på sex meters avstånd, berättar han om händelsen som tidigare uppmärksammats av Varbergsposten.

Älgen skulle visa sig vara allt annat än fredligt inställd.

– Normalt brukar de ju springa i väg när de ser en människa. Men den stod kvar. Den gjorde ett utfall mot mig. Jag tänkte runda ett äppelträd men älgen var smidigare än jag hade räknat med och i samband med att jag sprang runt trädet halkade jag. Jag föll framåt och i samma ögonblick stångade han till, säger Mats och fortsätter:

– Det var tur att jag halkade för det var det som räddade mig, stångandet tog inte med full kraft.

”Det är en stor tjur”

Hann du tänka något?

– Jag blev mer chockad efteråt, man undrar vad som hade kunnat hända. Hade jag inte ramlat hade jag nog råkat illa ut. Det är en stor tjur, konstaterar Mats Linder.

Mats försökte fly runt äppelträdet, men snubblade.Foto: PRIVAT

Mats är inte den ende boende som drabbats av älgens framfart. Han berättar bland annat om en grannfamilj som blev vettskrämd när det stora djuret stod ute i trädgården.

En kvinna i området berättar för Varbergsposten hur hon fick fly upp på en trave lastpallar som stod uppställda på tomten.

– Älgen gjorde tre-fyra utfall. Det såg ut som att han funderade på om han skulle attackera pallarna. Efter det fjärde utfallet så tröttnade han väl på mig och lommade rakt in i skogen och försvann. Men om inte pallarna hade stått där så hade jag nog inte hunnit ifrån den, säger kvinnan till tidningen.

Christina Almén har engagerat sig kring den aggressiva älgen.Foto: PRIVAT

Flera attacker i samhället

Älgens framfusighet har väckt stor uppmärksamhet bland boende i samhället. Väröbackabon Christina Almén har engagerat sig i frågan: hon vill få bort älgen.

Enligt henne har älgen observerats i samhället sedan juni månad. Hon har också ringt runt till många grannar och berättar att hon gjort en sammanställning som pekar på 17 incidenter av olika slag. Enligt Varbergsposten handlar det om ”en handfull attacker”.

– Sedan är det inte alltid att älgen jagat någon. Ibland har den bara sprungit förbi, säger Christina Almén.

Älgen sätter skräck i de boende.Foto: PRIVAT
Älgen återvänder gång på gång till det lilla samhället.Foto: PRIVAT

Man måste ansöka om att få skjuta djur som normalt är fredade.  Christina var i kontakt med bland annat polisen, jaktlaget, kommunens skyddsjägare och länsstyrelsen för att få bukt med problemet. Först gick det trögt, men sedan drygt en och en halv vecka finns beslut på att älgen ska skjutas.

– Det är det lokala jaktlaget tillsammans med polisens eftersöksjägare, säger hon.

Kör dottern till bussen

Lyckligtvis har hon eller hennes familj inte attackerats. De har noterat älgen – och lyckats fånga den på bild – men inte blivit jagade. Men Christina tar trots det inga chanser.

– Jag kör min dotter till och från bussen varje dag, säger hon.

Fenomenet med aggressiva älgar dyker upp då och då. 

I fjol rapporterade GT bland annat om en kvinna i Lindome som attackerades under en promenad. Hon fick käken krossad och tänderna utslitna och vaknade upp på sjukhusets traumaavdelning. Året dessförinnan attackerades en annan kvinna under en hundpromenad på samma ort. Hon hamnade på Sahlgrenska sjukhuset efter att ha blivit sparkad i huvudet.

Jägarna har i skrivande stund inte lyckats lokalisera älgen i Väröbacka.