Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älg hoppade in i äldreboende

Älgen låstes in i ett utrymme vid entrén innan den släpptes fri.
Foto: Johan Cammersand

ALINGSåS. En älgkalv rusade rakt igenom en stor fönsterruta in i matsalen på ett äldreboende i Alingsås. 

- Det är rena blodbadet i receptionen, säger Victoria Karlsson, som jobbar på äldreboendet.

Älgkalven sprang runt på kyrkogården bredvid boendet Brunnsgården innan den rusade igenom en två meter stor fönsterruta rakt in i matsalen där de boende precis avslutat sin lunch. 

 - Det var bara en kvinna kvar som satt och åt. Hon är ganska chockad just nu, säger Victoria Karlsson, som började sitt arbetspass strax efter att älgen intagit Brunnsgården. 

Stängde in älgen

 Boendets receptionist mötte den rusande älgkalven i korridoren men lyckades fly in på sitt kontor. Tillsammans med ett par andra ur personalen lyckades de stänga in älgen i ett utrymme mellan entrédörrarna. Där fick älgen stå instängd i över två timmar, blödandes från bog och huvud. 

 - Det var hemskt att se ett djur må så dåligt under så lång tid. Älgkalven blödde ordentligt och det är massor av blod i hela entrén, säger Victoria Karlsson. 

Älgen släpptes fri

 Jägare och polis kom till platsen för att bedöma om älgen behövde avlivas eller inte. Till en början skulle älgkalven, som visade sig vara en kviga, skjutas men beslutet ändrades och kvigan kunde släppas fri. 

 - Älgen lever och har hälsan. Den kommer inte att skjutas utan hade så ytliga skador. 

 Avspärrningar arrangerades så att den kunde motas tillbaka till skogs, säger Stefan Gustafsson, informatör på polisen i Västra Götaland. 

Varför fick den stå instängd så länge?

 - Vi var tvungna att utrymma hela äldreboendet och göra bedömningen om älgen behövde skjutas eller inte. Det som är farligt är ju om den blir för stressad, då kan den avlida av stress. Men den stod still i det lilla utrymmet och sprang sedan bort till ett grönområde, säger Stefan Gustafsson.