Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alf Robertsons sista tid – pengabrist och sjukdom

Monica Robertson berättar om livet med Alf i dokumentären.
Foto: Pressbild / Pressbild
En bild från januari 2008 – drygt ett år innan hans död.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Alf spelade in över 150 låtar där han själv skrivit text och musik.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Alf lämnade kvar flera osläppta låtar efter sin död.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
En bild på Alf från 1969, året efter hans genombrott.
Foto: OKÄND / OKÄND

Artisten Alf Robertson var arbetargrabben från Göteborg som med sin mörka röst och unika penna slog igenom i slutet av 60-talet.

I en ny SVT-dokumentär om countrystjärnans liv berättar hans fru Monica Robertson om makens sista svåra år.

År som var präglade av pengar som inte räckte till – och en tuff sjukdomskamp.

– Det var en sargad man de sista åren, säger änkan Monica Robertson i dokumentären. 

Sångaren och låtskrivaren Alf Robertsson växte upp som arbetargrabb i Gamlestaden i Göteborg under 1940-talet. Han slog igenom 1968 med låten ”Riv inte vårt kvarter” och hamnade då på Svensktoppen. Alf sysslade främst med country på svenska och spelade in omkring 50 album och har skrivit över 150 egna låtar. 

I slutet av mars hade dokumentären ”Alf Robertson – Livet e ju som de e”, av regissören Thomas Samuelsson, premiär på SVT. I dokumentären berättar Alf själv om sin uppväxt i Göteborg, livet till sjöss och åren i Nashville – en intervju som spelades in två månader innan hans död. 

I dokumentären syns även hans fru Monica Robertson som han var gift med fram till sin död.

Kunde inte betala elräkningen

Men deras liv tillsammans var inte enbart en musikalisk dröm – utan Alfs liv har präglats av både svårighet med pengar och sjukdom, berättar änkan i SVT.

Vid millennieskiftet väntade paret sin första dotter. De flyttade då till ett hus på Österlen och samtidigt skedde spelningarna alltmer sällan för Alf – vilket blev mycket påtagligt finansiellt. Det slutade med att paret inte ens hade råd att betala elräkningen. 

– Jag bara tänkte nej, nej, nej. Men Alf då som ändå är stark i allt detta bara säger: ”Vi löser det. Jag kan allt om gasolbrännare”, säger Monica i dokumentären, som går att se på SVT Play.

I flera månader fick de hämta vatten på närmaste bensinmack och maten fick tillagas på gasolbrännaren. Och mitt i den strömlösa tillvaron fick Monica föras akut till prematuravdelningen i Kristianstad, två månader innan beräknad förlossning. 

– Jag kommer in på sjukhuset och där finns en knapp för att trycka på ljuset. Det finns en varm dusch, en skön säng. Det var lyx för mig, säger Monica som också berättar om en spädbarnstid där amning fick ske i ljuset av stearinljus.

Hon berättar att det var turen som fick det att vända för dem den gången, nämligen en lottovinst på 25 000 kronor.

Flera hjärtinfarkter och strokes

Men bara några år senare skulle sjukdom drabba familjen. 2005 fick Alf en stor stroke som gjorde att han inte kunde tala ordentligt på två år. 

Familjen flyttade då till ett hus i Frillesås, där Monica och deras två döttrar fortfarande bor. 

– Det blev mycket rehab. Det visade sig att mellan 1997 och 2005 hade han fått stroke flera gånger och flera hjärtinfarkter. 

Efter ett några års träning kunde Alf äntligen sjunga och stå på scenen igen, men bara några månader senare – på julafton 2008 – tog han sitt sista andetag. Alf Robertson blev 67 år gammal.

– Han har fått kämpa hela vägen och kanske inte alltid varit snäll mot sig själv och kroppen. Han fick betala ett väldigt högt pris alldeles för tidigt, säger Monica i SVT. 

Alf lämnade kvar flera färdigskrivna låtar som sedan gavs ut i albumform efter hans död – något som enligt Monica var viktigt för honom. I dokumentären säger hon:

– Det var viktigt att lämna ett avtryck. Han tyckte att det inte får vara meningslöst, den tiden man har här. Och han hade mycket funderingar på att om nån vill veta men han var, så lyssna på hans texter.

GT har sökt Monica Robertson.


Från 2017: På Svensktoppens guldlista har det fastställts vilka som är de mest populära låtarna