Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandras bästa vän: "Vi var som systrar"

Lejla Filipovic berättar om sorgen efter bästa vännen Alexandra: "Saknaden är fruktansvärd".Foto: Privat
Alexandra Mehzer mördades på sitt jobb för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal.Foto: Privat
Lejla Filipovic var en av Alexandras bästa vänner.Foto: Privat

Alexandra Mezher, 22, dödades i en knivattack på sitt jobb i Mölndal.

För bästa vännen Lejla Filipovic, 22, blir livet sig aldrig likt igen.

– Vi var som systrar. Hon satte alltid andra först. Jag har så många frågor men det finns inga svar. Saknaden är fruktansvärd.

Lejla Filipovic pratar lugnt och väger sina ord noga.

– Det är så viktigt för mig att världen får veta vilken fantastisk människa Alexandra var.

Det var på måndagsmorgonen som det fasansfulla inträffade. Alexandra Mezher befann sig på sitt jobb, ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal, när hon träffades av de dödande knivhuggen. En 15-årig pojke som bor på hemmet anhölls senare på dagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag visste ingenting överhuvudtaget. Jag låg hemma och läste tidningen och såg vad som hade hänt. Det var mycket som stämde in på henne. Jag ringde henne men hon svarade inte. Jag ringde hennes mamma men hon svarade inte heller. Då åkte jag hem till Alexandra. Ingen öppnade. Då ringde hennes mamma och meddelade att hon var död.

"Det får inte stämma"

Lejla Filipovics röst brister.

– Jag skakade av chock och grät. Jag fick inte fram någonting. Jag tänkte: "Det här stämmer inte, det får inte stämma".

Lejla och Alexandra träffade varandra när de var 16 och började i samma klass på gymnasiet. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.

– Vi var bästa vänner. Vi var så pass tajta att hon kom hem till mig utan att knacka på dörren. Vi visste allt om varandra och hängde och pratade varje dag.

"Nu ligger allt i våra händer"

Sedan hon fick beskedet om vännens död har Lejla Filipovic tillbringat nästan varje vaken sekund med Alexandras familj - som hon betraktar som sin egen.

– Vi var som systrar. Det finns ingen bättre hon. Hon gav så mycket och hon var så självständig. Hon fanns alltid där för en och hon satte alltid andra i första hand.

Sorgen och saknaden är outhärdlig men Lejla hoppas att det nattsvarta mörkret också ska föra något ljust med sig.

– Jag tänker att det här kommer stärka oss alla, familjen och vännerna. Vi kommer hålla ihop, vi måste bara ta oss igenom det här. Få sörja i fred och bara ta hand om varandra. Nu ligger allt i våra händer.

"Älskar och saknar henne något enormt"

En liten stund efter intervjun skickar Lejla Filipovic ett meddelande till GT:s reporter på Facebook:

"Snälla kan du få med i artikeln att jag och Alexandras två andra bästa vänner, Parisa och Edith, älskar och saknar henne något så enormt. Vill få med att vi fyra var inget man kunde splittra på, en vänskap som få får uppleva!"