Lejla Filipovic berättar om sorgen efter bästa vännen Alexandra: "Saknaden är fruktansvärd". Foto: PrivatLejla Filipovic berättar om sorgen efter bästa vännen Alexandra: "Saknaden är fruktansvärd". Foto: Privat
Lejla Filipovic berättar om sorgen efter bästa vännen Alexandra: "Saknaden är fruktansvärd". Foto: Privat
Alexandra Mehzer mördades på sitt jobb för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. Foto: PrivatAlexandra Mehzer mördades på sitt jobb för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. Foto: Privat
Alexandra Mehzer mördades på sitt jobb för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. Foto: Privat
Lejla Filipovic var en av Alexandras bästa vänner. Foto: PrivatLejla Filipovic var en av Alexandras bästa vänner. Foto: Privat
Lejla Filipovic var en av Alexandras bästa vänner. Foto: Privat

Alexandras bästa vän: "Vi var som systrar"

Publicerad

Alexandra Mezher, 22, dödades i en knivattack på sitt jobb i Mölndal.

För bästa vännen Lejla Filipovic, 22, blir livet sig aldrig likt igen.

– Vi var som systrar. Hon satte alltid andra först. Jag har så många frågor men det finns inga svar. Saknaden är fruktansvärd.

Lejla Filipovic pratar lugnt och väger sina ord noga.

– Det är så viktigt för mig att världen får veta vilken fantastisk människa Alexandra var.

Det var på måndagsmorgonen som det fasansfulla inträffade. Alexandra Mezher befann sig på sitt jobb, ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal, när hon träffades av de dödande knivhuggen. En 15-årig pojke som bor på hemmet anhölls senare på dagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag visste ingenting överhuvudtaget. Jag låg hemma och läste tidningen och såg vad som hade hänt. Det var mycket som stämde in på henne. Jag ringde henne men hon svarade inte. Jag ringde hennes mamma men hon svarade inte heller. Då åkte jag hem till Alexandra. Ingen öppnade. Då ringde hennes mamma och meddelade att hon var död.

"Det får inte stämma"

Lejla Filipovics röst brister.

– Jag skakade av chock och grät. Jag fick inte fram någonting. Jag tänkte: "Det här stämmer inte, det får inte stämma".

Lejla och Alexandra träffade varandra när de var 16 och började i samma klass på gymnasiet. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.

– Vi var bästa vänner. Vi var så pass tajta att hon kom hem till mig utan att knacka på dörren. Vi visste allt om varandra och hängde och pratade varje dag.

"Nu ligger allt i våra händer"

Sedan hon fick beskedet om vännens död har Lejla Filipovic tillbringat nästan varje vaken sekund med Alexandras familj - som hon betraktar som sin egen.

– Vi var som systrar. Det finns ingen bättre hon. Hon gav så mycket och hon var så självständig. Hon fanns alltid där för en och hon satte alltid andra i första hand.

Sorgen och saknaden är outhärdlig men Lejla hoppas att det nattsvarta mörkret också ska föra något ljust med sig.

– Jag tänker att det här kommer stärka oss alla, familjen och vännerna. Vi kommer hålla ihop, vi måste bara ta oss igenom det här. Få sörja i fred och bara ta hand om varandra. Nu ligger allt i våra händer.

"Älskar och saknar henne något enormt"

En liten stund efter intervjun skickar Lejla Filipovic ett meddelande till GT:s reporter på Facebook:

"Snälla kan du få med i artikeln att jag och Alexandras två andra bästa vänner, Parisa och Edith, älskar och saknar henne något så enormt. Vill få med att vi fyra var inget man kunde splittra på, en vänskap som få får uppleva!"

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER