Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandras anhöriga kräver livstids utvisning

22-åriga Alexandra Mezher dödades på sitt arbete, ett HVB-hem i Mölndal.
Foto: PRIVAT
I januari i år knivhögg en ung man 22-åriga Alexandra Mezher till döds på ett HVB-hem i Mölndal.
Advokat Hans Gaestadius företräder Alexandra Mezers anhöriga, som har överklagat hovrättens dom till HD.
Foto: ANDERS YLANDER
Åklagare Linda Wiking ville att mannen skulle dömas för mord, men har tidigare sagt att hon respekterar det som hovrätten kommit fram till.
Foto: ANDERS YLANDER
Den kniv som Alexandra Mehzer höggs till döds med.
Foto: POLISEN
HVB-hemmet i Mölndal där Alexandra Mezher högg till döds med en kniv.
Foto: ROBIN ARON
1 / 7

I januari i år knivhögg en ung man 22-åriga Alexandra Mezher till döds på ett HVB-hem i Mölndal.

I oktober dömde hovrätten mannen till rättspsykiatrisk vård och utvisning i femton år.

Alexandras anhöriga överklagar nu domen till Högsta domstolen.

Tragedin på HVB-hemmet i Mölndal en morgon i slutet av januari har blivit ett av Västsveriges mest uppmärksammade rättsfall i år. 

Alexandra Mezher, 22, blev attackerad av en av de boende på hemmet som hon arbetade på. Han högg henne med kniv och hon fick så allvarliga skador att hennes liv inte gick att rädda.

Den unge mannen, vars ålder utgjorde en central del under rättegångarna, dömdes i tingsrätten för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han dömdes dessutom för försök till grov misshandel mot den pojke på hemmet som han också ska ha gett sig på.

Dömdes inte för mord

Åklagaren ville få honom fälld för mord i hovrätten. Men man gick på tingsrättens linje och dömde honom för samma brottsrubriceringar.

– Hovrätten gör samma bedömning som jag när det gäller händelseförloppet. När det gäller uppsåtsfrågan är det likgiltigheten som diskuteras och där gör hovrätten en annan bedömning än jag, sa åklagare Linda Wiking efter att domen meddelats.

Enligt hovrätten är det "inte ställt utom rimligt tvivel att NN var likgiltig till att Alexandra Mezher skulle dö". Därför bedöms han inte uppsåtligen ha berövat henne livet. 

Mannen anses lida av en allvarlig psykisk störning och dömdes, precis som i tingsrätten, till rättspsykiatrisk vård. I rätten förklarade mannen att han inte har några minnen från själva händelseförloppet. 

Anhöriga överklagar till HD

Efter att ha genomgått vården ska mannen utvisas ur landet. Tingsrätten dömde honom till 10 års utvisning – något som hovrätten ändrade till utvisning i 15 år. 

– Det är bra. Jag respekterar det som hovrätten kommit fram till, sa åklagare Linda Wiking efter hovrättens dom.

Men Alexandra Mezhers anhöriga är inte nöjda med hovrättens dom, och överklagar nu ärendet till Högsta domstolen. 

I sin överklagan skriver de anhöriga, via sitt juridiska ombud, att gärningen ska rubriceras som mord och att mannen ska utvisas ur Sverige på livstid. 

De anser att det finns omständigheter som underdomstolarna valt att bortse ifrån och som man vill att HD ska titta på.