Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexandra Zazzis smarriga sista minuten-tips inför jul

"På julafton är det okej att tillåta sig själv att njuta", säger Alexandra Zazzi. Foto: ROBIN ARON
Alexandra Zazzi kommer här med tips för att du ska få en härlig jul. Foto: IBL
Sill Foto: JOEL WÅREUS

Har du panik för att du inte hunnit laga till sillen inför julafton?

Bara lugn – stjärnkocken Alexandra Zazzi kommer här med sina sista minuten-tips.

– På julafton är det okej att tillåta sig själv att njuta, säger hon.

Alexandra Zazzi, 52, har under hösten kämpat i TV4-programmet "Biggest Loser VIP", där hon slutade tvåa. Tittarna har kunnat följa hur kocken från Göteborg gick ner från 95,6 till 70,6 kilo och anammade en hälsosammare livsstil.

Det, att leva hälsosamt, kan för många vara svårt över julen. Men det går att både ta del av all god julmat och samtidigt hålla i gång och röra på sig, konstaterar Zazzi.

 

LÄS MER: Leif Mannerströms bästa tips inför julen

 

– Gå upp på morgonen och ta en promenad i raskt tempo när du är ledig. Kör en powerwalk en timme. Då syresätter du kroppen och hjärnan som attan och sedan går du kanske bort lite av det som du äter sedan, säger hon och fortsätter:

– Dessutom tycker jag att maten smakar bättre när man varit ute och rört på sig. Det är en sådan grej man kan tänka på.

Alexandra Zazzi om julbordet

Alexandra Zazzi har flera olika favoriter på julbordet.

Men det är själva mixen som är det bästa av allt, tycker hon.

– Jag gillar blandningen av det salta och det feta som finns på julbordet. Jag tycker samtidigt om att bryta av det med lite krispiga grönsaker, för att det ska bli extra gott. Till julskinkan kan man göra en härlig rödkålssallad, men man kan skippa majonnäsen och i stället köra med en vinägrett.

Till julskinkan kan man äta en rödkålssallad, tycker Alexandra Zazzi. Foto: ÅSA DAHLGREN

Alexandra Zazzi, som här kommer med två av sina smarrigare recept för den som vill göra  egna sillrätter men ännu inte kommit till skott, ser fram emot julafton.

– På julafton behöver man inte vara lika disciplinerad som man försöker vara annars. Det är okej att tillåta sig själv att njuta.

 

LÄS MER: Så gör du Leif Mannerströms köttbullar till jul

 

Alexandra Zazzis sista minuten-tips inför julafton

Zazzis sillsallad

4 personer:

 

3 kokta ägg

3 tomater

2 burkar matjessill (godast är de hela filéerna)

1 dl majonnäs (godast om du gör egen)

8 kokta små färskpotatisar eller amandine potatisar

1 liten rödlök

Gräslök att toppa med

 

– Skölj och skiva tomaterna.

– Skala och skiva äggen.

– Skala och skiva rödlöken tunt.

– Skiva den kokta potatisen.

–Öppna burkarna med sill men behåll spadet och skär (om det inte redan är uppskuret) i ätvänliga bitar.

– Blanda lite av spadet i majonnäsen så att den får en rinnigare konsistens.

– Lägg potatis så att det täcker botten av en karott

eller glasskål.

– Lägg sedan i ägg, lök, sill och tomater och varva tills allt är slut. 

– Häll över dressingen och låt stå och dra i några timmar före servering.

– Servera med nyklipptgräslök på toppen.

 

Zazzis Basilikasill

20 blad basilika

100 gr Smetana (rysk surgrädde alternativt crème fraiche)

1 burk inläggningssill

 

Lag

0,5 dl ättikssprit

1 dl rörsocker

1,5 dl vatten

1 tsk krossad svartpeppar

0,5 rödlök

1 lagerblad

 

Majonnäs

1 ägg

1 msk dijonsenap

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 krm salt

0,5 krm svartpeppar

2 dl rapsolja, varmpressad

 

– Koka upp vattnet och rör i socker, kryddor och ättikssprit.

– Låt svalna och lägg i löken.

Skölj sillen i kallt vatten och lägg i lagen i 24-48 timmar I kylskåp.

 

Majonnäs:

– Lägg ägg, vinäger, salt, senap och peppar i en rundbottnad bunke.

– Med hjälp av elvispen, hall på oljan i fin stråle och bygg en majonnäs.

 

– Blanda samman majonnäs och smetana.

– Med hjälp av en stavmixer, finfördela basilikabladen med hjälp av ett par klickar av majonnäsröran.

– Rör samman.

– Häll av lagen, dela fisk filéerna i bitar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!