Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexandra vill lära alla en läxa med otäcka bilderna

Alexandra uppmanar till källkritik. Foto: Privat/Facebook
Blåmärkena var inte alls resultatet av ett överfall... Foto: Privat/Facebook

”Jag blev brutalt överfallen och slagen nästan till döds!”, skrev Alexandra i ett varningsinlägg på Facebook. 

Men så hade det inte riktigt gått till – och Alexandras inlägg om det ”brutala överfallet” hade egentligen ett annat syfte. 

Alexandra Eriksson, 29, från Fritsla, tröttnade på att se fejkade historier cirkulera runt på nätet – och bestämde sig för att skriva ett eget.

– Det började med att jag sett inlägg om personer som blivit misshandlade för att de burit svenska flaggan. Jag tyckte att bilderna såg väldigt fejkade ut – men trots det delades bilderna flitigt i sociala medier, berättar Alexandra. 

Hon bestämde sig för att göra ett eget inlägg på Facebook om ett påstått överfall – för att lära alla en viktig läxa.

 

LÄS ÄVEN: 15-åring deltog i sprittest – hittades död i sin säng 

 

”Tänk på vad ni delar och kommenterar”

I inlägget skriver Alexandra att hon blivit utsatt för ett brutalt överfall när hon varit ute och promenerat med sin hund. På två bilder syns ett blåslaget ansikte och en arm. 

https://www.facebook.com/alexandra.k.eriksson/posts/10155629046568226

"Plötsligt blir jag brutalt överfallen och slagen nästan till döds av en flock älvor. Dom satans småknytten tar över våra skogar! Ingen går säker längre!", skriver hon.

Alexandras poäng med inlägget var alltså inte att varna för aggressiva älvor i skogen – utan för att visa att vem som helst kan hitta på en fejkad historia som sedan sprids på nätet. På den första bilden bar Alexandra specialsmink och den andra bilden visar hennes arm efter en bågskytteolycka.

– Jag ville visa hur enkelt det är att vinkla saker. Jag hade lika gärna kunnat skriva att jag blivit överfallen av 20 killar, och då kanske folk hade trott på det och delat det vidare, säger hon. 

Viktigt med källkritik

Alexandra hoppas att hennes inlägg kan få fler att tänka till och vara källkritiska till saker de ser i sociala medier. 

– Det är väldigt många såna här inlägg där folk påstår och slänger ur sig saker utan någon bakgrund eller källa till det, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!