Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam då hon knivhöggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal. Foto: PrivatAlexandra Mezher, 22, arbetade ensam då hon knivhöggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal. Foto: Privat
Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam då hon knivhöggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal. Foto: Privat
Hon hade jobbat natten och skulle avlösas av dagpersonal bara en halvtimme efter att mordet inträffade. Foto: Henrik JanssonHon hade jobbat natten och skulle avlösas av dagpersonal bara en halvtimme efter att mordet inträffade. Foto: Henrik Jansson
Hon hade jobbat natten och skulle avlösas av dagpersonal bara en halvtimme efter att mordet inträffade. Foto: Henrik Jansson

Alexandra dödades – jobbade helt ensam

Publicerad

Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam då hon knivhöggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal.

Hon hade jobbat natten och skulle avlösas av dagpersonal bara en halvtimme efter att mordet inträffade.

Samtidigt kan GT berätta att boendet för lite över ett år sedan anmäldes för brister i bemanningen.

Men enligt Institutionen för vård och omsorg, IVO, hittades varken då eller senare några missförhållanden.

– Alexandra skulle avsluta sin dag där på morgonen, säger den mördades arbetskamrat Amal Hassan.

Uppgiften om att 22-åriga Alexandra Mezher arbetade natt ensam då hon höggs till döds på måndagsmorgonen kommer från flera håll, bland annat från polisen.

Nu på morgonen bekräftar Alexandras arbetskamrat Amal Hassan uppgiften.

– Alexandra har jobbat natten och skulle avsluta sin dag där på morgonen, säger hon.

Framförts klagomål

Larmet kom klockan 07.46 på måndagsmorgonen och strax efter åtta var det meningen att Alexandra skulle avlösas och gå hem, enligt arbetskamraten.

Men dagpersonalen hann aldrig dit. Istället var det en av de boende som ringde polisen, enligt uppgift till GT. Som vi tidigare har kunnat berätta ingrep andra boenden mot den 15-åring som nu sitter anhållen misstänkt för mordet. Enligt polisen kan det ingripandet ha förhindrat att fler attackerades.

En anställd som vill vara anonym uppger också för GT att de tidigare fört fram klagomål mot ensamarbetet nattetid. Det ska också ha nämnts under det krismöte som hölls under måndagen.

– Alla grät och någon sa att det var detta vi hade sagt tidigare, att ingen ska jobba själv, berättar en i personalen som vill vara anonym.

När GT når Staffan Alexandersson, som är med i ledningsgruppen för HVB-hemmet, kan han inte bekräfta om den mördade kvinnan arbetade ensam. Han säger att han ännu inte har hela bilden klar.

– Det kan mycket väl ha hänt, jag vet inte hur schemat på boendet ser ut. Men man kan säga att alla våra boenden har scheman som är godkända av IVO, säger Staffan Alexandersson och berättar att det nu kommer bli "en diskussion om hur vi ska göra framöver".

Jobbar man ensam ibland?

– Jag vet att det förekommer att man jobbar ensam och i par. Det beror på vilket boende det är, det är vanliga tonåringar som bor hos oss, säger Staffan Alexandersson.

Han förnekar uppgiften från en av de anställda att det framförts krav på bättre bemanning under nätterna.

– Jag känner inte till detaljerna varken kring scheman eller diskussionerna som förekommit där.

Men om personalen önskar att jobba minst två, bör inte ni som arbetsgivare ta det i beaktande?

– Den diskussionen blir verkligen aktuell nu. Vi har sagt att vi ska ta tag i den. Sedan vet inte hur mycket den har förekommit tidigare, säger.

Var diskussionen uppe på mötet i går?

– Det var ingenting jag hörde.

Enligt uppgift till GT finns en nattjour utöver bemanningen på boendena nattetid. Nattjouren kan kallas in vid behov men måste ringas in.

Inga brister

Annelie Andersson är inspektör för Institutionen för vård och omsorg, IVO, och har handlagt HVB-hemmet i Mölndal. Enligt henne är det inte ovanligt att personal arbetar nattetid själva på HVB-hem.

De har gjort tre tillsyner sedan december 2014. Senast för tre månader gjordes en oanmäld inspektion av verksamheten utan anmärkning.

– Vi fann inga brister där. Vi har faktiskt inte funnit några brister alls i verksamheten då vi har varit där tre gånger, säger Annelie Andersson vid IVO.

– De barn vi varit i kontakt med har sagt att de är trygga och säkra och det har inte framkommit något som vi har sett.

Granskar verksamheten

IVO kommer öppna ett eget ärende där verksamheten kommer granskas, berättar Annelie Andersson.

– Vi öppnar ett eget ärende sedan kommer vi inte åka ut som det är nu. Det finns inga skäl. Det är fruktansvärt tragiskt det som hänt för alla inblandade och det är inte säkert att det har någon koppling till verksamheten.

Mordet skedde vid halv åtta-tiden på morgonen. Det är vid den tiden som ofta nattpersonal byts mot dagpersonal på boendena, enligt Anneli Andersson.

– Den mesta personal brukar komma vid åtta eller nio. Det är inte ovanligt när man har tio barn att man har en sovande, om det inte skett något speciellt men de har väl inte bedömt det som det, säger Annelie Andersson.

Inga anmälda brott

Enligt företagsledningen som driver HVB-hemmet har det inte varit några incidenter vid boendet tidigare. Polisen meddelar på tisdagsmorgonen att de inte heller har några polisanmälningar knutna till adressen som kan knytas till verksamheten.

Nicklas Unger är förordnad offentlig försvarare för den kille som nu sitter anhållen misstänkt för mordet.

– Jag kommer inte lämna några kommentarer alls som läget är nu. Det har med min tystnadsplikt att göra och förundersökningen måste ha sin gång, säger Nicklas Unger.

Daniel Olsson
Daniel Olsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER