Nu berättar 21-årige Alexander om den stora glädjen för praktiken. Foto: PrivatNu berättar 21-årige Alexander om den stora glädjen för praktiken. Foto: Privat
Nu berättar 21-årige Alexander om den stora glädjen för praktiken. Foto: Privat
Han uppskattas av både gäster och medarbetare, berättar chefen.Han uppskattas av både gäster och medarbetare, berättar chefen.
Han uppskattas av både gäster och medarbetare, berättar chefen.

Alexander hyllas för sin praktik på McDonald's

Publicerad

Alexander Cardell, 21, föddes med Downs syndrom.

Men han låter inte funktionsvariationen hindra honom och har redan hunnit testa på flera olika yrken.

Nu har han fått praktik på McDonald's – där han hyllas av både medarbetare och gäster.

– Jag hoppas att jag blir anställd, säger Alexander och berättar om sina framtidsdrömmar.

På McDonald's i Ulricehamn praktiserar Alexander Cardell, något som Ulricehamns Tidning var först med att skriva om.

– Han är 21 år och född med Downs syndrom. Han har en funktionsnedsättning, men en mycket lindrig sådan, berättar pappa Tapio Bryggås.

Han fortsätter:

– Vi har alltid haft filosofin att utmana Alexander att prova på grejer, och hela tiden se vad han klarar och inte klarar.

Alexander beskrivs som en social kille som älskar musik – speciellt Axwell & Ingrosso.Foto: Privat

Pappan: "Praktiserade på Icas lager"

Tapio berättar att Alexander gick fyra år särskola i gymnasiet. Dessförinnan gick han i vanlig klass hela grundskolan, men med en personlig assistent och anpassad läroplan.

Nu har han fått praktik på McDonald's – men det är långt från den första arbetsplatsen för 21-åringen:

– När han gick i skolan praktiserade han på Icas lager. Han har även varit på en annan mataffär, Tempo, och praktiserat på hunddagis då han gillar djur, berättar pappa Tapio.

Alexander har också varit delaktig i Borås kommuns verksamhet Primacura, där ungdomar upp till 25 med olika funktionsnedsättningar arbetar med datorer och musik.

– Vi har även en stor musikfestival i Ulricehamn, där han varit med varje år och arbetat som volontär.

Alexander på jobbet.Foto: Privat

Alexander om sina drömmar

Alexander själv är överlycklig över praktikplatsen på McDonald's:

– Det känns jättebra. Det roligaste är att jobba med kunderna, berättar han.

Vilken är den roligaste arbetsuppgiften?

– Det är inte att tömma soporna i alla fall, säger Alexander och skrattar. 

Han fortsätter:

– Att torka lekrummet tycker jag är roligast.

21-åringen bekräftar att han älskar musik – och berättar att han producerar egen housemusik hemma. 

De största idolerna är Axwell & Ingrosso, två musiker som han drömmer om att få träffa någon gång. Drömmarna inför framtiden är många, och Alexander hoppas att någon gång bli DJ, skådespelare eller polis. Men först vill han satsa på McDonald's:

– Jag hoppas att jag blir anställd.

Alexander arbetar främst ute i matsalen.Foto: Privat

Chefen: "Fantastisk kille"

Carina Wilhelmsson är franchisetagare till restaurangen där Alexander arbetar:

– Han är en fantastisk kille som alltid är glad när han kommer till jobbet. Han är ambitiös och duktig och vill väldigt mycket, berättar hon och fortsätter:

– Han jobbar mest i matsalen med våra gäster, och det gör han på ett strålande sätt. Det syns att han är stolt över sitt jobb.

Carina Wilhelmsson, franchisetagare till restaurangen.Foto: McDonald's

Praktiken – som ordnades av Arbetsförmedlingen – går ut i januari, men enligt Carina ser det ljust ut för Alexander:

– Vår absoluta ambition är att ge Alexander jobb när praktiken går ut.

"Det syns att han är stolt över sitt jobb", berättar chefen.Foto: Privat

Mammans hyllning till kommunen

– Vi har fått så bra möjligheter sedan han var liten. Han är väldigt framåt och har möjlighet att klara sig själv, berättar Christina Cardell, Alexanders mamma.

Nu hyllar hon Ulricehamns kommun för all deras hjälp:

– De är positiva till allt. Om man har behövt ledsagare till aktiviteter så har vi fått det. När vi ville ha särskola utanför kommunen har vi fått det. Alexander fick även en kontaktperson på sin skola så att fritiden skulle bli mer meningsfull, säger hon och berättar även att kommunen hjälpte till att hitta en egen bostad åt Alexander.

– Allting har varit fantastiskt. Ulricehamns kommun har varit skitbra på det här.

Även mamma Christina berättar om Alexanders stora intresse för film och musik – och under samtalet med GT får hon ett sms från sin andra son:

"Glöm inte att tala om att Alexander vill bli filmstjärna!"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER