Alexander Storåker från Lerum omkom efter att ha blivit förföljd av en polispatrull när han var ute och åkte moped med sin bästa vän. Det var på eftermiddagen den 12 maj.
Efter snart åtta veckor har föräldrarna Anna och Frode Storåker ännu inte fått svar på sina frågor om varför och hur olyckan kunde inträffa.
– Det har varit chockerande tyst från polisen. Vi har bett om information, men får svaret att det råder sekretess kring utredningen, säger Anna Storåker, som också berättat om sonens död i Aftonbladet.
Just nu utreds om patrullen som jagade pojkarna har begått tjänstefel.
Åklagare Kajsa Sundgren vid Särskilda åklagarkammaren är förundersökningsledare.
– Vi utreder polisens agerande i samband med händelsen. Jag är mån om att gå till botten så långt det går i det här ärendet. Av den anledningen råder förundersökningssekretess. Jag vill inte lämna uppgifter som kan påverka vittnen eller andra personer som ska höras, säger hon.

Polisen ringde på dörren
Anna Storåker hade varit ute och promenerat och hennes man Frode Storåker stod hemma i köket och lagade mat. Då ringde polisen på dörren.
– De sa att det hänt en allvarlig olycka med Alexander och att de ville köra oss till Sahlgrenska sjukhuset. Vi hade tusen frågor men fick inga svar. Vi undrade hur svårt skadad han var och vad som hänt, berättar Anna.
På akutmottagningen blev de visade till ett rum där de fick sitta i cirka en och en halv timme innan de fick besked om sonen.
– Tiden gick och ingen sa något. Vi trodde att de höll på att operera honom. Vi utgick från att Alexander levde. I själva verket hade han varit död i flera timmar. Det visade sig att Alexander låg i rummet bredvid. Efter att läkaren berättat att hans liv inte gått att rädda fick vi träffa honom, säger Anna.
Hon konstaterar att hon inte har ord för att beskriva hur fruktansvärt det har varit efter sonens död.
– Polisen skjutsade hem oss. Vi blev avsläppta i backen till vårt hus. Sedan var vi själva. Vi var i chock. Vi fick berätta för de andra barnen som är 19, 13 och 11 år, att Alexander inte kommer hem igen.
”Hur kan det gå till så här?”
För Anna och hennes make är ovissheten svår, att inte veta exakt vad som hände när Alexander dog.
– Hur kunde de ge sig efter två småkillar överhuvudtaget? Hur kunde de ens komma på tanken att köra in på en sådan plats i ett område med småbarn? Hur kan det gå till så här? De var oskyddade trafikanter, småkillar som inte är kognitivt mogna att förstå konsekvenserna. Det borde polismännen ha gjort, säger hon.
Det är Alexanders vän som satt bak på mopeden som kunnat berätta en del av förloppet förklarar hon.
– Killarna var på väg ut från parkeringen vid Vattenpalatset och då hade polisen kommit körande och kraftigt bromsat in vid deras sida. Det gavs ingen ljus- eller ljudsignal. Killarna blev rädda och stack.
Polisjakten fortsatte in i ett bostadsområde, in på en gångstig vid radhus, höga häckar, gräsmattor och lekplatser.
– Det är ingen väg, inte ens en markerad gång- eller cykelväg. Det är mer en upptrampad stig där man tar sig fram men absolut inte med bil. Jag har aldrig sett en bil där tidigare.

Tappade kontrollen över mopeden
Alexander tappade kontrollen över mopeden av okänd anledning och kraschen blev våldsam.
– Det finns uttryckliga myndighetsföreskrifter, avgöranden från Justitieombudsmannen, JO, som klargör inställningen till när man får ha ett förföljande på det här sättet. De förutsättningarna är inte uppfyllda i den här situationen. Man ska inte, utom i undantagsfall förfölja oskyddade mopedister eller motorcyklister, och gäller det bötesbrott så ska man inte förfölja alls, säger familjens advokat Taavi Tuula.
Han tillägger:
– Man tar sig för pannan... vad har de tänkt när de körde bland lekplatser och förföljde en mopedist med den olycksrisk det innebär i övrigt?

Experten: ”Ett totalt misslyckande”
Jörgen Lundälv är docent i trafikmedicin och även docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han konstaterar att det som hänt är ”förskräckligt”.
– Det är ett totalt misslyckande för polisen. Barnkonventionen har blivit lag i år i Sverige och i den står att alla barn i alla sammanhang har rätt till liv, hälsa och säkerhet. Det var det som berövades pojken som dog. Och han som överlevde drabbades också i högsta grad. Polisen måste omedelbart upphöra med den här aktiviteten, att jaga barn.
Den tillförordnade lokalpolisområdeschefen i Alingsås, Mikael Edvardsson, säger att han i nuläget inte kan svara på några frågor kring det som hänt Alexander Storåker.
– Det är en oerhört tragisk händelse. Vi från polisen har stor förståelse för att familjen har många frågor och söker svar. Men vi kan inte ge några svar under pågående förundersökning. Vi avvaktar utredningen och vad den kommer fram till, säger han.