Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander, 16, dog efter mopedkrasch – polis frias

Räddningstjänsten ger sina bästa råd.
Alexander Storåker blev bara 16 år.
Foto: Privat.

Alexander Storåker, 16, dödskraschade med mopeden när han försökte komma undan polispatrullen som följde efter.

Nu frias polismannen från misstankarna om vållande till annans död samt tjänstefel. 

”Vi hade förväntat oss att polismannen skulle fällas och är väldigt besvikna”, skriver Alexanders mamma Anna Storåker i ett mejl till GT. 

Polismannen har hela tiden nekat till brott. 

– Mitt agerande hade jag gjort exakt samma sak i dag, sa polisen i tidigare förhör. 

Alexander Storåker blev bara 16 år – han dog i samband med att polisen följde efter mopeden han och hans kompis åkte på.

Det var den 12 maj 2020. Polisen i Alingsås hade under en period fått samtal och tips om att ungdomar buskörde på mopeder i de centrala delarna av Lerum – och nu tänkte de ta tag i problemet. 

Men insatsen slutade i katastrof. 16-årige Alexander kraschade på sin moped när han försökte undkomma polisen. Han slog huvudet i en lyktstolpe, fick svåra hjärnskador och avled. 

Den polisman som satt bakom ratten till den civila polisbil som förföljde den nu döde pojken misstänktes för vållande till annans död samt tjänstefel. 

Alingsås tingsrätt frikände polisen under torsdagen. 

Alexanders mamma och pappa som också tidigare pratat med GT och godkänt publicering av namn och bild, hade inte förväntat sig den här utgången. 

”Vi hade förväntat oss att polismannen skulle fällas och är väldigt besvikna. Det finns många vittnen till händelsen, men rätten valde tyvärr att gå på polisens förklaring. Vi kommer nu läsa igenom domen noggrant och sedan se hur vi går vidare”, skriver Alexanders mamma Anna Storåker i ett mejl. 

Alexander Storåker.
Foto: Privat

Hade inte avsikt att stanna

I polisens föreskrifter framgår det att ”ett förföljande av tvåhjuliga motorfordon eller motorfordon som saknar skyddande kaross, endast får ske om synnerliga skäl föreligger.” 

Några sådana skäl förelåg inte och dessutom borde polismannen tidigt ha förstått att 16-åringen inte hade för avsikt att stanna, enligt åtalet.

Tingsrätten har vid prövning av målet funnit att det varit fråga om ett mycket kort förlopp – under ett antal sekunder. 

I efterhand visade det sig att Alexanders moped var trimmad. Men det var ingenting som var känt vid händelsen.
Foto: Polisen / Polisen
En minnesplats växte snart fram på den plats där 16-årige Alexander miste livet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

I utredningen har det framgått olika uppgifter. 

Flera personer vittnar i förhör om att såväl mopeden och polisbilen körde fort. Men enligt polismannen höll han låg hastighet och använde blåljus och sirener med enda avsikt att få stopp på mopeden.

Enligt tingsrätten har det inte funnits några fristående vittnen till hela händelseförloppet. Tingsrätten har därför vid prövning av bevisning funnit att det talar mest för polismannens version.

Polismannens advokat, Erik Pousard, berättar att han är nöjd med utfallet. 

– Jag har inte hunnit göra en djupanalys men jag noterade att tingsrätten delar vår uppfattning. Det är inget som visar frågan om jakt, det har varit ett försök att stoppa. Sen har det naturligtvis varit en mycket tragisk utgång, säger Erik Pousard. 

”Eventuell överklagan”

Även överåklagare Anders Jakobsson, vid Särskilda åklagarkammaren, har tagit del av domen. 

– Jag kommer naturligtvis analysera den noga och för en eventuell överklagan, säger Jakobsson och fortsätter: 

– Men jag kan konstatera att tingsrätten på ganska enkelt sätt avfärdat den bevisning jag åberopat, det som ställts emot polisen uppgifter och det tycker jag känns lite konstigt. 

I domen står det att händelsen har fått stor medial uppmärksamhet. Därför kan det, enligt tingsrättens bedömning, inte uteslutas att denna rapportering påverkat minnesbilderna hos de hörda personerna. 

– Det är något som jag tidigare påpekat och har spelat en stor roll. Det tycker jag är högst olyckligt.

”Hade gjort samma sak”

Förhörsledaren har tidigare frågat hur polismannen i efterhand ser på det inträffade.

– Väldigt, väldigt, olyckligt. Mitt agerande hade jag gjort exakt samma sak i dag, om jag hade jobbat, svarar polismannen, och fortsätter:

– Men sen är det ju verkligen, verkligen, verkligen helt fruktansvärt, att utgången blir som den blir. Och att han har sådan maximal otur, det kan jag inte säga något om. Men mitt agerande... Ja, jag hade gjort samma sak.

SE MER: 

Många unga har mist sina liv: ”Måste ändra beteendet”