Åldringsrånaren

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Misstänkte åldringsrånaren Sebastian Burianski, 29, från Hjällbo har jagats av polisen under nära ett år. I kväll tar "Efterlyst" i TV3 upp fallet.
- Han är en hyperaktiv brottsling och vi måste få fast honom så fort som möjligt, säger Åke Pettersson, inre befäl i Kortedala, till GT.se.
Sebastian Burianski är polsk medborgare och har bott i Sverige sedan 1990. Hans specialitet uppges vara att lura sig in hos äldre människor, för att därefter stjäla från dem.
I enstaka fall har offren utsatts för våld.
2004 dömdes han till fängelse. När han släpptes fri i slutet av 2006 fortsatte brottsligheten.
Den 14 januari i år fångades 29-åringen på bild av en övervakningskamera när han under vapenhot rånade en fruktaffär på Morängatan i Göteborg.
Burianski efterlystes och flydde till Norge. Där misstänks han ha fortsatt brottsligheten under ett annat namn. Han greps, men lyckades fly och återvände i somras till Sverige. Norrmännen häktade honom i hans frånvaro.

Nära att gripas

”I augusti börjar vi se en ökning av åldringsbrotten i Göteborg med NN:s modus. Mycket tyder på att han är tillbaka i Göteborg med omnejd”, skriver Göteborgspolisen i ett PM.
Vid ett par tillfällen har mannen varit nära att gripas på sin hemadress i Hjällbo, men lyckats undkomma.
I början av oktober ringde 29-åringen själv till polisen i Kortedala och hotade att skjuta en polis om man inte slutade att störa honom och hans mamma.
På eftermiddagen den 15 oktober körde en man på en minicross till en bilfirma i Partille. Han uppträdde virrigt, och tycktes ha en AK4 i ryggsäcken. Polisen larmades.
Under tiden rånade mannen ett grannföretag. Han ska då själv ha uppgett att han hade en AK4 samt en pistol.
Polisen misstänkte snart 29-åringen och ett stort polispådrag följde. Mannen ansågs fullt kapabel att förverkliga hotet.
Men åter en gång kom han undan. Polisen är angelägen om att gripa mannen, som i kväll efterlyses med bild och namn i "Efterlyst".
– Det är inte vanligt att vi gör så här, men ibland måste vi söka andra vägar. Vi måste få tag på den här mannen snabbt.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER