"Aldrig mer affärer med Bert"

Samarbetet sprack och vänskapen. Bert övertygade åkeriägaren Claes-Göran Olsson och motellägaren Stefan Lindkvist om att "Fame World" skulle bli en succé. Efter fiaskot är de forna vännerna bittra fiender. Vi är grundlurade, allt är Berts fel, säger Olsson och Lindkvist.
Foto: LARSERIC

Bert Karlsson drömde om en turistinvasion grundad på dokusåpor.

När han vaknade ur drömmen var verkligheten en riktig såpa.

Miljonerna och de gamla vänskaperna försvann - kvar står tomhänta fordringsägare och gråter.

Här är historien om spelet bakom Fame World, ett spel med bara förlorare. Nu finns det bara en person kvar att hoppas på - Berts gamle fiende.

Lördagen den 2 juli invigs upplevelseparken Fame World i Köpstaden utanför Skara. Redan då vet Bert Karlsson att budgetramarna spruckit, att pengarna inte räcker till alla räkningar. Han anar att projektet kommer att sluta i ett präktigt ekonomiskt fiasko. Några dagar efter invigningen flyr han till sommarstugan i Grebbestad. Där blir han kvar - i fem veckor! Under hela den här perioden sätter Bert Karlsson inte sin fot på Fame World. Han är knäckt över misslyckandet.  Efteråt har hans båda affärskompanjoner beskrivit det med orden: "Här var det kaptenen som lämnade den sjunkande skutan först, det brukar vara tvärtom".

Hade burit på drömmen i flera år

 Skivbolagsdirektören Bert Karlsson hade burit på idén om en upplevelsepark i flera år. En anläggning där folk skulle kunna roa sig och leka som i tv, som i Fångarna på fortet, Robinson och Gladiatorerna. I spåren av schlagersåpan Fame Factory ville han bygga Fame World. I och utanför Köpstaden, och intill Skara Sommarland.  Bert Karlsson byggde en gång båda anläggningarna, och han tvingades lämna dem under stor uppståndelse sedan bankerna sagt upp krediterna. Det finns de som anser att Bert Karlsson inför det nya projektet hämtade sin drivkraft i ett slags revanschbegär för att han inte fick behålla livsverket Sommarland. Bert är övertygad om att Fame World ska bli en succé. Han lyckas överföra sin entusiasm till två av sina vänner, Claes-Göran Olsson, åkeriägare från Skövde, och Stefan Lindkvist, motellägare från Mullsjö. De tre har gjort affärer tillsammans tidigare. Nu ska de via det gemensamma bolaget Ancim AB satsa 6,5 miljoner kronor var i Fame World. 

En sista chans 

 Samtidigt ser de norska ägarna till Köpstaden nu en sista chans att rädda sina investeringar. Köpcentrumet har haft problem under många år, och flera av butikerna signalerar dålig lönsamhet. För fastighetsägarna är det därför inget svårt beslut att skriva under samarbetsavtalet med Ancim. De tre kompanjonerna har tänkt låna upp pengarna i Nordea, men i mars säger Nordea nej till lånet på totalt 19,5 miljoner kronor. Bert Karlsson frågar då Olsson och Lindkvist om man ska stoppa hela projektet. Men de beslutar sig för att köra vidare. Danske Bank ställer upp med lånen. Bert Karlsson och Claes-Göran Olsson går i borgen via sina företag, Stefan Lindkvist privat. Efteråt, när bubblan spruckit, kallar Bert Karlsson det privata borgensåtagandet för "vansinnigt".  Stefan Lindkvist försvarar sig med att Bert Karlsson sagt att projektet inte kunde misslyckas, att den som inte gick med var en idiot.

Ytterligare lån

 Under våren säljer Karlsson in idén till olika entreprenörer. Boda Borg (Fångarna på fortet) och Dr Muggs dassland hoppar på tåget. Men allt går inte som på räls. Ancim tvingas ta hela investeringarna i Robin Beach och gå in som delägare i Inka Golf via det nystartade bolaget Fame World AB. Ägarförhållandena är i vissa fall oklara, och det finns tidigt frågetecken kring vem som ska betala vad. Tidspressen innebär att det inte görs någon upphandling. Enligt planerna ska Fame World invigas den 25 juni men invigningen flyttas fram en vecka. När kompanjonerna undrar hur det går, säger Bert Karlsson att allt är under kontroll, att pengarna kommer att räcka. Nu höjs tempot ytterligare. Köpstaden invaderas av hantverkare som jobbar kvällar och helger. Samtidigt hörs varningar för de ekonomiska konsekvenserna av den till synes okontrollerade slutspurten. Den 2 juli blir det i alla fall en officiell invigning. Bert Karlsson är utåt sett nöjd och förhoppningsfull. Också Claes-Göran Olsson tar åt sig av allt beröm för Fame World. Men Stefan Lindkvist håller en betydligt lägre profil. Kanske därför att Bert bara ett par dagar före invigningen sagt att det behövdes lån på ytterligare ett par miljoner kronor. 

Inte ens 200 besökare per dag

 Juli inleds med en värmebölja. Det är förödande för en anläggning som i huvudsak bygger på inomhusaktiviteter. För att det här ska bli en acceptabel affär för Karlsson och hans kompanjoner krävs 2 000 besökare per dag i juli och augusti. Den första juliveckan kommer inte ens 200 om dagen. Fiaskostämpeln hotar. Dessutom rullar nu räkningarna in i allt snabbare takt. Bert Karlsson inser att det gått för fort, att han tappat kontrollen. Han flyr till sommarstugan i Grebbestad. Prissänkningar och ökad marknadsföring hjälper inte. Besökarna uteblir, och i mitten av juli inser Bert Karlsson att Fame World-äventyret kommer att sluta i ett ekonomiskt fiasko. Han kallar Lindkvist och Olsson till ett möte och de beslutar sig för att kontakta en advokatbyrå i Skövde.  Den 2 augusti ställer Fame World-bolagen in betalningarna. 

Spricka mellan ägarna

 Det är nu uppenbart att det finns en spricka mellan delägarna. Bert Karlsson säger att det nog fattas tio miljoner kronor och att fordringsägarna inte kan räkna med mer än 30 procents utdelning. Claes-Göran Olsson menar å sin sida att det mesta beror på felfaktureringar och att Karlsson överdriver problemen.  Skövdeadvokaten Kjell Henrysson får uppdraget att försöka reda ut den ekonomiska härvan. Under tiden som han begär in slutfakturor från företagen, sitter Bert Karlsson kvar i Grebbestad.  Han väljer att hålla sig undan, är tagen och uppenbart bekymrad över reaktionerna där hemma.  Onsdagen den 17 augusti har de flesta fakturor från Fame World-bygget kommit in. Då står också omfattningen klar. Det visar sig att det som skulle få kosta knappt 20 miljoner kronor slukat mer än det dubbla - 43 miljoner kronor! "En chock", säger Claes-Göran Olsson. "Jag har ingen förklaring", säger Bert Karlsson, som nu återvänt till Skara. Det saknas 23 miljoner kronor och om de tre delägarna inte skjuter till några nya pengar, innebär det att fordringsägarna vid ett ackord får nöja sig med en 25 procents utdelning. "Det är inget ackord, det är utdelningen i en konkurs", säger Kjell Henrysson.

Bert vill ha bort norrmännen

 Konkurshotet vilar nu tungt över Fame World. Det måste till nya pengar. Stefan Lindkvist och Claes-Göran Olsson vill göra ett försök. Bert Karlsson väljer en annan linje. Han vill ha bort de norska fastighetsägarna med motiveringen att Fame World ändå inte har någon framtid utan en stark fastighetsägare. Och han är kritisk till att Kjell Henrysson inte gjort en riktig utredning om vad som krävs för att Fame World ska kunna leva vidare. Under tiden som ägarna träter om vad som ska göras och vem gjort och sagt vad, växer de drabbade företagarnas kritik mot Bert Karlsson. De gråter och hotar om vartannat. På stan talas det om att torpeder anlitats för att "märka" Karlsson. Tonen är oförsonlig.

"Gråter ut " i pressen

  Bert Karlsson känner av stämningarna. Han kommer visserligen till mötena med de allt mer frustrerade fordringsägarna, men undviker ännu favoritfiket där han annars håller hov varje morgon. När han i flera tidningsreportage tillåts "gråta ut" över hoten, har Lindkvist och Olsson fått nog. De kallar till en presskonferens.  Inte för att presentera den lösning som alla väntar på, utan för att berätta att de är beredda att stämma Bert Karlsson på de pengar de satsat i projektet. "Vänskapen har definitivt spruckit", "aldrig mer affärer med Bert Karlsson", "vi är grundlurade", är de bittra beskeden. Allt är Bert Karlssons fel, det är han som haft kontrollen. På en fråga om det inte var lite naivt att så blint lita på Karlsson, svarar Olsson: "Bert är den snålaste i hela världen, vi trodde att han skulle ha koll på det här".

Konkursen oundviklig

 Konkursen för Fame World verkar nu oundviklig. Men dagen efter kompanjonernas utspel, onsdagen den 31 augusti, tänds ett nytt hopp. Företagarna har tagit kontakt med Lars-Göran Blank, ägare till Jula postorder. Vid ett möte, där bland andra Olsson och Lindkvist finns med, säger Blank att han är beredd att gå in och satsa de pengar som behövs för att det ska bli en ackordsuppgörelse som fordringsägarna kan acceptera. Men han ställer villkor. Ett av dem är att Bert Karlsson måste bort. Och Bert Karlsson ser här sin chans att slinka ur projektet utan att förlora mer än de 6,5 miljoner kronor han satsat. Han kan tänka sig överlåta sin aktier i Ancim till Blank, "för att alla ska vara nöjda, för att ingen ska kunna säga att han inte ställt upp." Han är också beredd att ta den prestigeförlust det innebär att Lars-Göran Blank i framtiden ska kunna säga "jag räddade Bert". Julas många varuhus ger miljonvinster varje vecka, och Lars-Göran Blank har onekligen de ekonomiska muskler som krävs. Men redan på torsdagen kommer det uppgifter om att han tänker dra sig ur affären. Lars-Göran Blank har visserligen ett oborstat, lite bonnigt yttre, men han är smart. Nu, säger omgivningen, har Jula fått rubriker, nämnts i radio och teve. Han har nått sitt syfte.  Ställd inför uppgiften om att Jula är på väg att backa ur säger Kjell Henrysson: "Är det här sant, så lägger jag mig ner och skriker". Han vet att Lars-Göran Blank är sista hoppet om en anständig uppgörelse med fordringsägarna.  Trots den interna kritiken fortsätter Lars-Göran Blank förhandlingarna kring sitt andra villkor, att ta över Köpstaden. Han vill helt enkelt köpa fastigheten. 

Blank sätter en ny deadline

 Priset sätts i en första kontakt till 50 miljoner kronor. Det sjunker snabbt till 30 miljoner kronor. Men det är fortfarande på tok för högt för att Blank ska vara intresserad. Bert Karlsson, som nu följer dramat från sidan, säger att priset borde vara fem miljoner kronor. Lars-Göran Blank blir irriterad när norrmännen inte kommer till ett möte på fredagen. Han sätter en ny deadline till måndagen, alltså igår. Men inget händer; norrmännen har rest utomlands. Under tiden väntar de hårt pressade fordringsägarna. Blir det några pengar, och i så fall hur mycket?