Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldreboende drabbades av legionella – fem dödsfall

Glädje på äldreboenden när restriktionerna lättas.
På ett äldreboende i Falkenberg upptäcktes legionellabakterier i två av lägenheterna.Foto: JANICE HANEY CARR / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan 2019 har fem personer som bott i en av de drabbade lägenheterna dött – och fyra av dem dog till följd av lungbesvär. Genrebild.Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

På ett äldreboende i Falkenberg upptäcktes legionellabakterier i två av lägenheterna.

Sedan 2019 har fem personer som bott i en av de drabbade lägenheterna dött – och fyra av dem dog till följd av lungbesvär.

– Vi kan inte säga säkert att de har varit smittade med legionella men de har avlidit till följd av lunginflammation, säger Daniel Johansson, tillförordnad socialchef vid Falkenbergs kommun, till Hallands Nyheter.

Det var efter att en brukare på ett äldreboende i Falkenberg uppvisat symtom på lunginflammation som tester genomfördes på flera lägenheter i boendet. 

Resultaten visade att det fanns legionellabakterier i den drabbade lägenheten samt ytterligare en lägenhet på boendet.

Men misstankarna om legionellasmitta på boendet fanns redan vid årsskiftet, det bekräftar kommunen för Hallands Nyheter och de boende kan ha varit smittade med legionella i över ett år.

Socialförvaltningen lämnade in en begäran vid årsskiftet om att ta prover på vattnet i den berörda lägenheten, men det nekades av fastighetsförvaltaren som inte ansåg det nödvändigt.

– Jag vet att vi genomfört en rad olika åtgärder mot legionella i den aktuella fastigheten. Bland annat har vi spolat rören med varmt vatten för att ta död på bakterier men jag har inte hört att vi skulle ha nekat provtagning. Det är någonting jag måste kolla vidare i vår organisation, säger Christian Kylin vd för Fabo som äger fastigheten till Hallands Nyheter.

Fem personer har dött

Totalt har fem personer som bott i en av de smittade lägenheterna dött sedan 2019 varav fyra av dem dött till följd av lungbesvär.

– Vi kan inte säga säkert att de har varit smittade med legionella men de har avlidit till följd av lunginflammation, säger Daniel Johansson till Hallands Nyheter.

Samtidigt har Falkenbergs kommun lärt sig sin läxa. I framtiden kommer de vara noggrannare och mer påstridiga om att provtagning ska ske vid misstänkt legionellasmitta.