Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldrebedragare slog till mot 93-årig kvinna

Männen misstänks för ett stort antal stölder mot äldre.Foto: Nils Petter Nilsson
En lördag i början av maj i år lurade sig en man in hos en 93 år gammal kvinna i Göteborg. Mannen som ringde sa att han behövde komma in för att kolla på spisen.Foto: Daniel Waschnig / Daniel Waschnig

För en dryg vecka sedan väcktes åtal mot två män som misstänks ha stulit pengar och smycken av äldre genom att lura sig in i deras hem.

Åtalet omfattar 26 punkter och den gemensamma nämnaren är att alla offren är kvinnor och födda på 20-talet.

En av de utsatta är en 93-årig kvinna i Göteborg som bestals på sin plånbok i hemmet.

En lördag i början av maj i år lurade sig en man in hos en 93 år gammal kvinna i Göteborg. Mannen som ringde sa att han behövde komma in för att kolla på spisen.

Kvinnan sa först nej men mannen ringde flera gånger och sa att det var viktigt att spisen kontrollerades. Kvinnan släppte sedan in mannen i lägenheten och han placerade henne i en stol när kontrollen skulle utföras. När mannen varit i lägenheten i ungefär tio minuter lämnade han den snabbt.

Lämnade kvar smycken

Då saknades kvinnans plånbok.

Gärningsmännen lämnade efter sig smycken som den målsägande inte kände igen och polisen misstänker att männen blivit stressade och lämnat kvar smyckena på brottsplatsen.

Göteborg och Västsverige är inte den enda platsen där de misstänkta tros ha lurat äldre. Enligt åtalet har de främst varit i Skåne, men det finns anmälningar också i Stockholm och Norrköping.

Tillvägagångssättet för hur kvinnan i Göteborg utsattes är inte unikt.

Bland de 26 åtalspunkterna beskrivs av andra offer på liknande sätt, hur spisen ska kontrolleras, hur grannar klagat på en märklig lukt som också den måste kontrolleras.

Nekar till anklagelserna

Polisen kunde sedan gripa två män efter omfattande spaning som nu åtalats vid Malmö tingsrätt.

De är i 25- respektive 45-årsåldern. De är misstänkta för 26 fall av grov stöld och försök till grov stöld. Åklagaren kommer ha med sig en lång rad bevisning till rättegången.

Förutom spaningspolisernas foton består bevisningen bland annat av de mobiltelefonnummer som ringt upp åldringarna, av övervakningsfilmer från såväl bankomater som butiker och av en del av de stulna föremålen som hittats i en brunn.

De misstänkta nekar till anklagelserna.