Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldrebedragare slår till igen –  luras på pengar

Flera äldre personer lurades på pengar i sina egna hem – av välklädda bedragare som sade sig komma från Postkodlotteriet. Nu har det skett igen. "Släpp inte någon innanför trösklarna om du inte känner igen dem", säger Tommy Gustafsson, inre befäl hos Lidköpingspolisen.Foto: Cornelia Nordström

Förra helgen svepte en våg av äldrebrott genom Lidköpingstrakten.

Flera äldre personer lurades på pengar i sina egna hem – av välklädda bedragare som sade sig komma från Postkodlotteriet.

Nu har det skett igen.

– Det blir allt vanligare att man utnyttjar äldre människors godtrohet, säger Tommy Gustafsson, inre befäl hos Lidköpingspolisen.

SÅ SLÅR POSTKODLIGAN TILL:

– Enligt anmälningarna till polisen, ringer ligan till äldre personer och talar om att de har vunnit på Postkodlotteriet.

– Personerna som tjuvarna hör av sig till har de förmodligen valt ut genom att studera offentliga register.

– Sedan knackar välvårdade män på dörren, ber om att få komma in. Där lurar de till sig bankkort och kod, eller kontanter.

SÅ HÄR SKYDDAR DU DIG:

- Om någon ringer på telefonen eller dörren, fråga efter namn, telefonnummer och vad det eventuella företaget heter så att du kan kontrollera det genom att själv ringa upp. Om du får ett nummer, spara det.

- Ställ motfrågor för att se om personen kan berätta om namn på släktingar, vilken hemtjänsthjälp du har osv. Lämna inte ut namn själv. Säg att du ringer upp senare. Rådgör med anhöriga eller ring direkt till polis om du misstänker att det är något som inte stämmer.

- Ha alltid dörren låst. Släpp aldrig in någon okänd person i ditt hem.

- Ha inte handväska, plånbok, smycken och värdesaker lätt åtkomliga.

- Ring polis och gör anmälan.

De har benämnts som "Postkodligan" och riktar in sig på att lura äldre personer, oftast över 90 år. Förra helgen skrev GT om hur flera personer lurats på samma sätt, bara med några timmars mellanrum.

Bedragarna, som uppgavs vara välklädda män, knackade på hos de äldre med en blomsterkvast och gratulerade till vinsten i Postkodlotteriet. När de bjöds in så bestal de personerna på kontanter, bankkort och värdesaker.

Bland annat hade männen, som beskrivs vara i 25-årsåldern, gett sig på en handikappad man.

– Mannen ska vara svårt handikappad, och vid dörren tar de kontakt med honom och vill ta pengar. De vill åt hans kontokort, men han har inget. I stället har han tagit fram plånboken och då har de lyckats komma över 2 500 kronor, sa Per Larsson, inre befäl hos Lidköpingspolisen till GT förra helgen.

Även två kvinnor i området lurades på samma sätt.

– För någon månad sedan hade vi också äldrebrott, då sa de att de kom från något som heter Skaraborgslotteriet. Men nu försöker bedragarna spela på att folk har sett att Postkodlotteriet kommer hem och lämnar en blomsterkvast, sa Per Larsson.

Lurades i fredags

I helgen har det skett igen. På lördagen anmälde en äldre man i Lidköping att han fått besök av två kvinnor som sa att han vunnit "guldkuvertet i ett lotteri".

– Det var i fredags som det skedde, mannen är född 1924 och fick då besök av de här två kvinnorna. De hade varit väldigt trevliga, så han bjöd in dem och de pratade en stund. Men först ett bra tag efter att kvinnorna lämnat hans lägenhet upptäckte han att plånboken som legat på köksbordet var borta, säger Tommy Gustafsson, också inre befäl hos Lidköpingspolisen.

Nu misstänker polisen att det är de två kvinnorna som tagit plånboken, och att äldrebrotten fortsätter ske i Skaraborg. Mannen hade vid samtalet med kvinnorna förklarat att han inte deltagit i något lotteri och inte heller fått något kuvert.

I flera andra fall har hembesöken föregåtts av ett telefonsamtal där bedragarna påstår att de äldre har vunnit på lotteri. Hur mycket som mannen blev av med vill polisen inte berätta.

– Det finns en summa, men det vill jag inte kommentera. Vi kommer att förhöra mannen mer om det här under dagen och försöka bilda oss en uppfattning om vad som har hänt och om vi kan gå vidare där, säger Tommy Gustafsson och tillägger att polisen arbetar hårt med att få bukt med bedrägeriet.

"Det är lågt"

– Det har skett en del äldrebrott i Lidköping med omnejd, men jag har ingen egen uppfattning om det rör sig om ligor eller så där. Det är Circagruppen, som arbetar mycket med äldrebrott, som får uttala sig och sitter på exakt statistik. Men jag kan säga att vi haft flera brott där man haft just detta som modus, säger Tommy Gustafsson.

Från Postkodlotteriets sida har man tidigare kommenterat brotten och varnat allmänheten för att släppa in personer som påstår sig komma från dem.

– Postkodlotteriet är ett välkänt namn, vi har omkring en miljon kunder, och det är förknippat med att vinna pengar. Men nu måste vi förtydliga att vi aldrig kommer att knacka på utan att kontakta anhöriga och ha ett tv-team med oss. Och vi ber aldrig om bankkort, menar Roger Magnergård, presschef för Postkodlotteriet.

Även polisen säger samma sak:

– Framför allt så bör man upplysa om att den här typen av brott förekommer och att det blir allt vanligare att man utnyttjar äldre människors godtrohet. Man ska alltid vara försiktig när man får besök i lägenheten och alltid kräva legitimation. Släpp inte någon innanför trösklarna om du inte känner igen dem, säger Tommy Gustafsson och tillägger:

– De flesta är nog överens om att det här är otroligt fult. Att ge sig på försvarslösa människor som oftast är godtrogna mot alla. Det är lågt.