Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre tvingas lämna sina hem: ”Flera gråter öppet”

Josefina Ohlsson sjukskrevs efter en lång tid av hård arbetsbelastning.Foto: Privat! / Privat!

Äldreboendet Gullvivan på Skaftö i den bohuslänska skärgården ska stängas.

En katastrof enligt öbor och omvårdnadspersonal, som vägrar ge sig utan strid.

– Flera av de äldre gråter öppet. En del säger att de hellre dör än flyttar, säger Josefina Ohlsson, anställd på Gullvivan.

Det är inte första gången som Gullvivan hotats av nedläggning. Men beslutet som socialnämnden i Lysekils kommun nyligen fattade under ett sammanträde – att tills vidare stänga äldreboendet – kom ändå som en blixt från klar himmel. 

Det hävdar Berit Bjurulf, aktiv i Sveriges Pensionärsförening och medlem i en referensgrupp som bevakar kommunens hantering av äldreomsorgen på Skaftö.

– Kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, anser inte att säkerheten på boendet kan upprätthållas. Den informationen fick politikerna på sammanträdet, och då fattade man det här beslutet.

Hon fortsätter:

– Men hur man kan fatta beslut om det så fort, det begriper jag inte. Enligt MAS skrivelse handlar problemen heller inte om behandlingsbiten, utan att om det kan bli fel medicin. Men enligt mig är god omvårdnad viktigare. 

Personalbrist bakom beslutet

Gullvivan stängs under sommaren, och i början av oktober ska kommunen på nytt ta ställning till hemmets framtid.

För flera av de äldre kan flytten få ödesdigra konsekvenser, befarar Berit Bjurulf.

– Det är stor risk för de gamlas hälsa. Är man gammal och sjuk så kan en flytt till en ny miljö vara livsfarlig, säger hon.

Berit Bjurulf är starkt kritisk mot stängningen av Gullvivan.Foto: Privat / Privat

Bakgrunden till stängningen är långvariga svårigheter med bemanning och rekrytering. Flera ur den ordinarie personalen är dessutom sjukskrivna.

En av dem är Josefina Ohlsson. Hon berättar:

– Vi har gått underbemannade hela våren, och några av oss har fått gå hem på grund av överbelastning. Men vi är mycket fundersamma till beslutet att stänga Gullvivan. Jag och flera med mig är på väg tillbaka nu och det finns många här på ön som kan tänka sig att hoppa in och jobba extra.

”De äldre gråter”

Josefina beskriver, precis som Berit, en svår situation för de boende på hemmet.

– Det är fruktansvärt. Flera av de äldre gråter öppet. En del säger att de hellre dör än flyttar, säger hon.

I ett försök att stoppa stängningen av Gullvivan, anordnades ett stormöte på Skaftö under söndagen. Josefina Ohlsson uppger att mer än 400 personer på mötet skrivit under en protestlista, som lämnats över till ansvariga politiker.

En av dessa är Richard Söderberg (S), socialnämndens ordförande i kommunen:

– Det är ett stort och tungt beslut, men vi kan bara gå på rekommendationen från MAS och från förvaltningen. Vi kan inte erbjuda en säker vård för närvarande.

– Jag har daglig kontakt med förvaltningen, men beslutet ligger fast om inte MAS gör en annan bedömning, fortsätter han.

Enligt Söderberg rör det sig inte om en permanent stängning. Han uppger också att förvaltningen gör sitt yttersta för att flytten ska bli så lindrig som möjligt för de gamla.