Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre oroar sig för ensamhet till jul

Expressens krönikör Lotta Gröning: ”För de äldre har Sverige haft en urusel coronastrategi”
Tommy Emanuelsson, ordförande i PRO Göteborg.
Foto: PRO
Lena Gustafsson, distriktsordförande för SPF i Göteborg.
Foto: Tomas Södergren/SPF

Den äldre åldersgruppen gjorde som de blev tillsagda och höll sig isolerade när pandemin bröt ut på allvar. 

Nu när smittspridningen återigen är hög i Sverige och julen är mindre än en månad bort så finns en utbredd oro att behöva sitta ensam under helgerna, utan barn, barnbarn och vänner. 

– Många går och väntar på den 13 december, säger Tommy Emanuelsson, ordförande för PRO i Göteborg.

– Många är ensamhushåll utan någon att prata med hemma, säger Lena Gustafsson, distriktsordförande för SPF i Göteborg. 

Tidigt under coronapandemin stod det klart att en hög ålder var en faktor för att drabbas svårt av covid-19.

Många äldre har därför varit isolerade under en lång tid och följt råden från myndigheterna.

Det har betytt att de fått tillbringa mycket tid ensamma och just ensamhet bland äldre kan leda till konsekvenser för hälsan. 

– Vi vet att det finns ett samband mellan äldre personers ensamhet och depression. Vi vet att det är skadligt för vår hälsa med ofrivillig ensamhet, säger Ingela Beck, docent i omvårdnad vid högskolan i Kristianstad och fortsätter:

– Den sociala ensamheten, att man inte omges av andra personer, vet vi i våra studier kan påverka dödligheten med samma riskfaktorer som högt blodtryck och fetma.  

Ingela Beck, docent i omvårdnad vid högskolan i Kristianstad.
Foto: Pressbild

”Varit ett stort ingripande” 

Nu när smittspridningen återigen är hög i landet och besöksförbud åter har börjat införas på landets äldreboenden innebär det en ny tid för äldre och andra riskgrupper att hålla sig isolerade för att inte riskera att smittas.

Tommy Emanuelsson, 73, och Lena Gustafsson, 74, är ordförande för PRO respektive distriktsordförande för SPF i Göteborg.  

Båda föreningarna har fått ställa in stora delar av sina aktiviteter men har kunnat ha kvar några som då sker utomhus, där man också kan hålla avstånd. Det är till exempel promenader och boule. 

– Det har varit ett stort ingripande i äldre människors vardag, det har ju varit i och med restriktionerna i början av året, från mars och framåt. Det berörde medlemmar och medlemmars vardag och de aktiviteter man håller på med, sen var det lite lugnare men nu kommer allt tillbaka med full kraft, säger Lena Gustafsson. 

Känner oro inför julhelgen 

– Överlag så vill alla som man träffar och möter komma i gång med den sociala samvaron. Vi har stängt ner all vår mötesverksamhet och vi har inga aktiviteter inomhus sedan pandemin startade. Det är ett jätteproblem för de som är ensamma då, säger Tommy Emanuelsson. 

Både Tommy Emanuelsson och Lena Gustafsson berättar att det finns en utbredd oro bland föreningarnas medlemmar för att tvingas tillbringa julhelgen ensam när smittspridningen nu är på en så pass hög nivå. 

– Många känner en stor oro inför lucia, jul och nyår och det handlar om ensamheten. Efter att man kunde vistas ute och fika ute har det blivit kallt och man får hålla sig inomhus. Många är ensamhushåll och har ingen att prata med hemma. Det känner jag att det inte känns så bra att så många känner så, den ensamheten ännu mer påtaglig nu, säger Lena Gustafsson.

Många äldre är oroliga för att behöva tillbringa julhelgen ensam.
Foto: Yeko Photo / Colourbox

Väntar på FHM:s besked i december

Folkhälsomyndigheten ska meddela sina råd för helgerna den 13 december, en dag många väntar på och bävar för.

– Många går och väntar på den 13 december. Om smittspridningen inte går ner så kan det bli ensamma jular, då vågar man inte ta hem barn och barnbarn eller gå hem till någon, säger Tommy Emanuelsson. 

Båda ordföranden är överens om att de äldre följt de råd som getts dem av myndigheterna och att deras åldersgrupp har tagit sitt ansvar. 

– Våran medlemsgrupp är lydiga, vi trotsar inte myndigheterna. Det har vi lärt oss sedan barnsben att polis och myndigheter ska man lyda, säger Tommy. 

”En högst negativ känsla” 

Docenten Ingela Beck, som bland annat i deltar i ett stort forskningsprojekt som involverar flera universitet om existentiell ensamhet bland äldre – LONE-projektet, säger att de inte gjort någon forskning på konsekvenserna av ensamheten under pandemin. 

Men berättar om sina studier om existentiell ensamhet och att den också kan upplevas trots att man lever i tvåsamhet eller träffar andra. 

– Jag tänker absolut att det finns en stor möjlighet att det påverkar äldre personer med en ökad uppmaning att man ska begränsa sina sociala kontakter. I andra studier har vi sett att existentiell ensamhet är en högst negativ känsla. Det kan också vara äldre personer i behov av varaktig vård och att ensamheten innebär att man känner sig värdelös, övergiven och inte som den person man är. Man förlorar mål och mening, att man befinner sig i ett vakuum. Man ser livet utanför men känner att man inte är en del av det, säger hon. 

Hoppas på vaccinationerna 

Men det finns också saker man själv kan göra för att minska ensamheten, trots isoleringen. 

– Äldre människor kan göra mycket själva, att man själv söker sig till sociala kontakter. Det handlar då om känslomässiga kontakter, inte frekvensen på hur många sociala kontakter man har, utan att de är meningsfulla. Man kan ringa personer och försöka omge sig med dem och göra det meningsfullt. Familj och vänner kan göra mycket. Man kan också använda sig av digitala meddelanden, eller kommunicera som vi gjorde förr med brev och kort, säger Ingela Beck. 

Att vaccinationer mot covid-19 skulle kunna börja i januari nästa år är som att se ljuset i tunneln.

– Jag väntar på att det kommer även om smittan inte försvinner helt. Vaccinationer av den här målgruppen kommer hjälpa oss en hel del, jag hoppas verkligen det, säger Lena Gustafsson. 

Se också: 

Astra Zenecas vaccinkandidat kan ge bra skydd till äldre visar tidiga tester